Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Του Ανασχηματισμού...

Μήνες τώρα ακούμε για τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως. Αναρωτιέμαι ποιος σοβαρός άνθρωπος εκτός από τους υποψήφιους Υπουργούς είχε προσδοκίες από μια αλλαγή του Κυβερνητικού σχήματος. Ο ανασχηματισμός είναι ένα ζήτημα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά το κόμμα και τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν , προκειμένου να διασφαλίζεται ή άκρατη κομματική πειθαρχία.
Προς εξυπηρέτηση λοιπόν της κομματικής πειθαρχίας και των προσωπικών στρατηγικών έχουμε συχνή αλλαγή Υπουργών και υφυπουργών. Τόση συχνή που αναρωτιέται κανείς για τη σοβαρότητα της πολιτικής που ασκούν. Υπουργεία που απαιτούν ειδικές γνώσεις και διαθέτουν τεράστιο χαρτοφυλάκιο αλλάζουν χέρια από μηχανικούς σε δικηγόρους και ανεπάγγελτους λες και πρόκειται για τη διοίκηση ατομικής επιχείρησης , που και αυτή απαιτεί ασφαλώς κάποια σχετικότητα και εμπειρία.
Υπουργοί που διαχειρίζονται τεράστιες υποθέσεις (Ολυμπιακή Αεροπορία) αλλάζουν, λες και πρόκειται για αγοραπωλησία αγροτεμαχίου.
Επιπλέον οι πιο «παραγωγικοί» υπουργοί ολοκληρώνουν το τεράστιο έργο τους σε χρόνο ρεκόρ και επιδιώκουν άλλο χαρτοφυλάκιο(βλέπε Αβραμόπουλο).
Όλα αυτά δημιουργούν την πεποίθηση πως η πολιτική στρατηγική η πολιτική κατεύθυνση, η πολιτική σοβαρότητα απουσιάζουν από την Ελληνική πολιτική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η μετά Covid ανεργία

Η ανεργία αυξάνεται δραματικά, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζει «σε καταστολή» τους δείκτες που ομολογούν ότι η κρίση που έρχεται, αμέσως μόλις ανοίξει η αγορά, θα είναι ενδεχομένως πιο «θανατηφόρα» και από την πανδημία Του Γιώργου Μακράκη* Είναι σαφές ότι, μετά την υγεία, το μεγαλύτερο χτύπημα της πανδημίας θα το δεχθεί η εργασία. Τα αλλεπάλληλα lockdown, η αβεβαιότητα, οι αντιφάσεις, η έλλειψη προγραμματισμού στέλνουν την εργασία στα τάρταρα και την ανεργία στα ύψη. Όμως η ανεργία δεν είναι «γέννα» του Covid. Είναι προϋπάρχουσα πολιτική επιλογή. Παρά τους ευαγγελισμούς της κυβέρνησης, από το φθινόπωρο του 2019, προ Covid, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από το φράγμα του 1,1 εκατομμύριου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών εγγεγραμμένοι) παραμένουν, επίσης σταθερά, πάνω από 500.000!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ