Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ




Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!!
Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%).
Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μήνα Ιούλιο. Βέβαια, τα πραγματικά ποσοστά, ενδεχομένως, να διαφέρουν κατά πολύ και από τις μετρήσεις της Ε.Σ.Υ.Ε., μιας και οι έρευνες δεν μπορούν να μετρήσουν το ποσοστό της κρυφής ανεργίας, τους «μερικά απασχολούμενους» -ή «μερικά άνεργους» αν προτιμάτε- τους καταρτιζόμενους και τα χιλιάδες stage, που σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν εργαζόμενοι.
Η έλλειψη της αξιοκρατίας και η προσδοκία της εύκολης πολιτικής - πελατειακής λύσης από τον «γνωστό», μαζί με άλλα χιλιοειπωμένα αίτια, «σπρώχνει» τις δημιουργικές δυνάμεις στην αναμονή της πελατειακής εξυπηρέτησης, δηλαδή στην ανεργία. Η νέα Κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, φαίνεται να έχει εντοπίσει το βασικό πρόβλημα και το Ζήτημα είναι αν αντέξει στον γονιδιακό πειρασμό της πελατειακής λογικής, στο μικρορουσφέτι του stage και του κάθε «stage»…

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ (ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)
ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΓΩ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Της ΑΝΕΡΓΙΑΣ ?
ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΑΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ή ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΟ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΜΑΙ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
to zhthma einai an tha paroyme to epidoma,exo karta anergoy alla mexri tora tipota
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε…
http://www.opengov.gr/minfin/?p=40

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΌΜΑΤΟΣ:

Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!