Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*

 Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ». Εντυπωσιακή παροχή!

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος, ανέλαβε περισσότερο τη διεκπεραίωση και λιγότερο έως καθόλου την συνέχιση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς αυτή περιορίστηκε από τις ασκούμενες πολιτικές ως «πολυτέλεια». Προς την κατεύθυνση αυτή μειώθηκαν οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ενώ τώρακαταργούνται εντελώς.  

Με το υπό διαβούλευση σ/ν του Υπουργείου Εργασίας καταργείται οριστικά ο συγκεκριμένος πόρος, αφού καταργείται  η εισφορά υπέρ τ. ΟΕΚ. Αυτό είναι το ζήτημα! Το κράτος, η κυβέρνηση, καταργεί τη στεγαστική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν καταβάλει εισφορές υπέρ  τ. ΟΕΚ και κάποιοι από αυτούς ίσως περίμεναν να επωφεληθούν ανταποδοτικά, όπως θα ήταν το ορθό.  

Τη στιγμή, λοιπόν, που συζητείται ο νέος πτωχευτικός κώδικας που αρπάζει τα σπίτια των μικροοφειλετών σε ένα άλλο ν/σ, αυτό του υπουργείου εργασίας, καταργείται εντελώς η στεγαστική πολιτική.   

Αντί λοιπόν να είναι πρώτο θέμα η οριστική κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής όπως προκύπτει από το σ/ν που έχει κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τα ΜΜΕ δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική και χαρίζει δήθεν απροσδιόριστο αριθμό κατοικιών και  με κριτήρια άγνωστα, γενικά και αόριστα.

Είναι υποχρέωση του Διοικητή του ΟΑΕΔ και του Υπουργού Εργασίας να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι υποχρέωση των ιδίων να ξεκαθαρίσουν με ποια ακριβώς κριτήρια θα δοθούν τα ακίνητα αυτά.

Τα ΜΜΕ πρέπει να αναζητήσουν την αλήθεια. Η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να λέει την αλήθεια και όχι να εξαπατά τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η παραχώρηση, των ελάχιστων κατοικιών αποτελεί το κύκνειο άσμα της στεγαστικής συνδρομής στη χώρα μας. 

*Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ο.Α.Ε.Δ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Ο εορτασμός των Φώτων και η Κυβέρνηση που μας τα αλλάζει...

  Η Κυβέρνηση αποφάσισε και οι Μητροπολίτες διαφώνησαν! Η εορτή των Φώτων και ο Αγιασμός των Υδάτων είναι μια σημαντική για τους πιστούς ημέρα. Η απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών ήταν λογικό να προκαλέσει αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που η αντιμετωπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι γεμάτη αντιφάσεις.   Η εκκλησία διαφώνησε. Έχει προφανώς το δικαίωμα της διαφωνίας! Διαφώνησε και   προχώρησε σε παραβίαση των εντολών της κυβέρνησης η οποία έκανε ’βαβά‘ τις εντολές της, όχι για χάριν της    Πίστης αλλά χάριν της εκλογικής δύναμης της εκκλησίας. Δύο ζητήματα αναδεικνύονται. Πρώτο ζήτημα,   η   υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία βουλοπλέει ανάμεσα στο δήθεν φιλελευθερισμό και το σκοταδισμό. Δεύτερο ζήτημα, είναι η αδυναμία να γίνουμε σύγχρονο κράτος που θα σέβεται ειλικρινώς την Πίστη του καθενός αλλά δεν θα τη χρησιμοποιεί.   Όσον αφορά στην πανδημία, συνεχίζονται οι κυβερνητικές αντιφάσεις, οι κυβερνητικοί παραλογισμοί και οι κυβερνητικοί εκλεκτισμοί, σε μια ιδιαιτέρως κρίσι