Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από τον ΟΑΕΔ στον… ΟΑΕΔ: Η φυγή των νέων, η ανεργία και ένα κράτος που δεν σέβεται το εργατικό δυναμικό


Γράφει ο Γιώργος Μακράκης*

Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει μια δουλειά που κατ’ ελάχιστον δίνει τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια ο εργαζόμενος. Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει να υπάρχει μια κάποια συνάφεια των προσόντων του εργαζομένου με τη θέση εργασίας και άρα μια προοπτική.
Πάμε τώρα στα του οίκου μας. Χρόνια τώρα ο ΟΑΕΔ δημιουργεί προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και όχι προγράμματα στην κατεύθυνση των σταθερών σχέσεων εργασίας. Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, αλλάζει τα προγράμματα και την πολιτική του Οργανισμού με μικροπολιτικά και κομματικά κριτήρια.Ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους πτυχιούχους ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου για την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Από τις 5.500 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν περίπου 3.500.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι έκανε το χρέος της προς τους νέους, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φυγής τους στο εξωτερικό, τους απολύει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε θα μου πείτε. Ναι, αλλά η ανεργία των νέων παραμένει στα ύψη και οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα απλά θα αυξήσουν τον αριθμό των νέων ανέργων. Τους απολύει ενώ οι ανάγκες στους φορείς που εργαζόταν είναι τεράστιες. Τους απολύει ενώ υπόσχεται νέες προσλήψεις, στο αόριστο μέλλον, αυτή τη φορά λέει στον ιδιωτικό τομέα. Να υπενθυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ δεν υπήρχε ούτε σεντ για νέα προγράμματα, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ούτε καν βραχυχρόνιος.
Οι νέοι επιστήμονες, λοιπόν, θα εγγραφούν ξανά στα μητρώα του Οργανισμού που τους προσέλαβε, ενώ την ίδια ώρα οι υπηρεσίες που απασχολούσαν τους νέους επιστήμονες θα μείνουν με τεράστια κενά. Ειδικά για τον ΟΑΕΔ μια υπηρεσία με πάνω από 1 εκατ. ανέργους, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά σε επίπεδο εξυπηρέτησης.
Εν κατακλείδι, παρατηρούμε ένα κράτος που δε σέβεται το εργατικό δυναμικό, ένα κράτος που δεν έχει ένα οργανωμένο μακροπρόθεσμο -ούτε βραχυπρόθεσμο- σχεδιασμό, για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της κοινωνίας μας την ανεργία.
*Ο Γιώργος Μακράκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.