Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εν ευθυμία ο Νομάρχης



Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η  ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για όλα τα μέλη της Διοίκησης του Δήμου, καθώς και για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που παραβρέθηκαν χθες στα εγκαίνια της ιστορικής πλατείας Ομονοίας.  Υπενθυμίζουμε ότι χθες βράδυ η πλατεία Ομόνοιας κατακλύστηκε από δημοτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσής της στους  δημότες, τους περίοικους και τους άστεγους που θα βρίσκουν πλέον μια ανάσα δροσιάς δίπλα στο σιντριβάνι της πολυπαθούς πλατείας.  Ο μεγάλος συγχρωτισμός στην τελετή των εγκαινίων προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής προστασίας,  η οποία έδωσε εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να παρέμβει. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ κινητοποιήθηκαν άμεσα και απομάκρυναν τον κόσμο, ο οποίος δεν προέβαλε καμιά αντίσταση, ενώ προέβησαν στη σύλληψη του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη, που, όπως είπαμε, θα οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας πραγματικότητας σε μια κανονική, όπως θέλουν να την  ονομάζουν, χώρα. Δυστυχώς,  δεν είμαστε μια κανονική χώρα. Είμαστε μια χώρα που άλλα ισχύουν για  τη  μια πλατεία και άλλα ισχύουν για την άλλη πλατεία ή για να το πούμε πιο καθαρά το πώς εφαρμόζεται «ο  νόμος και η τάξη» σε κάθε πλατεία έχει να κάνει με το ποιοι βρίσκονται σ’ αυτή την πλατεία. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα παραδείγματα των πλατειών δεν είναι ισοδύναμα. Στις  πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης  και σε πολλές άλλες πλατείες μαζεύτηκε απλός κόσμος. Η Αστυνομία επενέβη και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν. Στην Ομόνοια ο συγχρωτισμός διοργανώθηκε από την Πολιτεία, από το Κράτος που κυνηγά τους άλλους, από τη Δημοτική Αρχή, την ίδια Αρχή που διοργάνωσε και το «πάρτι» στο Μέγαρο Μαξίμου…
Με όλα αυτά, μου ήρθε στο μυαλό μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στην Κρήτη την εποχή των Νομαρχιών. Ένας Νομάρχης, λοιπόν, φαίνεται να αγαπούσε πολύ τη ρακή, σύχναζε στα ρακάδικα της περιοχής,  έπινε συνεχώς και ήταν πάντα εν ευθυμία… Εν ευθυμία! Με αυτή την έκφραση χαρακτήριζε τον Νομάρχη  η τοπική κοινωνία και οι λοιπές αρχές. Εν ευθυμία είναι πάλι ο Νομάρχης, ακουγόταν παντού, από το δημαρχιακό μέγαρο μέχρι τα ρακάδικα και τα καφέ.  Μια μέρα, σ΄ ένα από τα ρακάδικα εμφανίστηκε ο Λουλάς, γνωστός ρακοφονιάς και μέθυσος της περιοχής. Μπήκε στο ρακάδικο, σερνόμενος και  με πολύ κέφι και παρήγγειλε αμέσως τα γνωστά!  Ένας από τους θαμώνες μονολόγησε «σκατά στο μεθύσι είναι πάλι ο Λουλάς» . Ο Λουλάς που άκουσε καθαρά -παρά το μεθύσι του- την έκφραση, απάντησε αμέσως. «Ε βέβαια, όντε μεθεί ο Νομάρχης, εν ευθυμία ο Νομάρχης, όντε μεθεί ο Λουλάς, σκατά στο μεθύσι ο Λουλάς»…….  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ