Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Γράφει ο Μανόλης ΑνδρουλακάκηςΔικηγόρος Ηρακλείου.

Σκοπός της επιστολής αυτής είναι να ενημερωθούν οι πολίτες όλης της χώρας για τον αγώνα που δίνουν οι δικηγόροι και οι πολίτες της ανατολικής Κρήτης προκειμένου να αποκτήσουν το αυτονόητο: ευχερή πρόσβαση στο δεύτερο βαθμό της δικαιοσύνης.Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά στην Κρήτη λειτουργεί μονάχα ένα Εφετείο, στα Χανιά. Ο όγκος των υποθέσεων που συσσωρεύονται στα πινάκιά του είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα οι αλλεπάλληλες αναβολές να είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Φανταστείτε όμως το οικονομικό και προσωπικό κόστος ενός πολίτη από τη Σητεία, ο οποίος, προκειμένου να δικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό θα πρέπει επανειλημμένα να μεταβεί στα Χανιά και να διανύσει περί τα 600 χλμ. άθλιου οδικού δικτύου (με επιστροφή), πληρώνοντας για τη μετακίνηση αυτή τους δικηγόρους του και τους μάρτυρές του, και οδηγώντας πάνω από 4 ώρες για να φτάσει στο δικαστήριο και άλλο τόσο για να επιστρέψει. Χρονικά το ισοδύναμο για εσάς τους Αθηναίους θα ήταν να έπρεπε να οδηγήσετε μέχρι τη Λάρισα και πίσω, προκειμένου να δικαστεί η έφεσή σας.Την ανάγκη για την ίδρυση Εφετείου στην ανατολική Κρήτη έχει αναγνωρίσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (267/4-10-2004), αλλά και η ίδια η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (19-03-2008), μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Παρά την ανωτέρω απόφαση του Αρείου Πάγου όμως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να προωθήσει τη δημιουργία τριών άλλων Εφετείων (Μυτιλήνης, Αγρινίου και Χαλκίδας) και να βάλει για άλλη μια φορά τη δημιουργία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στη ναφθαλίνη.Οι δικηγόροι του Ηρακλείου, αντιδρώντας σε αυτή την κατάφωρη αδικία σε βάρος της κοινωνίας της ανατολικής Κρήτης απέχουν από τα καθήκοντά τους και μάλιστα έχουν προβεί από τις 29-09-2008 σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, προκειμένου να αφυπνίσουν την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κίνηση της κατάληψης ενός δικαστηρίου, πέρα από το οικονομικό κόστος για τους δικηγόρους μπορεί να σημαίνει και μια ποινική καταδίκη, εφόσον πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Ήταν όμως η έσχατη κίνηση απελπισίας από το νομικό κόσμο της ανατολικής Κρήτης, για να διαδηλώσει την αγανάκτησή του. Βρισκόμαστε ήδη στην 8η ημέρα της κατάληψης και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι συγκινητική. Χιλιάδες υπογραφές στήριξης έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ενώ σήμερα Δευτέρα (06-10-2008) θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά και νομαρχιακά καταστήματα του Νομού Ηρακλείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στο αίτημα των δικηγόρων του νομού.Ίσως πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το post να θεωρήσουν το θέμα ασήμαντο. Σας καλώ όμως να έρθετε στη θέση του απλού πολίτη, ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα, προκειμένου να καταφέρει να κάνει έφεση σε μια απόφαση που θεωρεί ότι τον αδικεί. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος σεβασμός στην ισότητα των πολιτών αυτής της χώρας, αν η περιφέρεια δεν κατοικείται από πολίτες β΄ κατηγορίας, σας καλούμε να στηρίξετε τον δίκαιο αγώνα μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...