Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Γράφει ο Μανόλης ΑνδρουλακάκηςΔικηγόρος Ηρακλείου.

Σκοπός της επιστολής αυτής είναι να ενημερωθούν οι πολίτες όλης της χώρας για τον αγώνα που δίνουν οι δικηγόροι και οι πολίτες της ανατολικής Κρήτης προκειμένου να αποκτήσουν το αυτονόητο: ευχερή πρόσβαση στο δεύτερο βαθμό της δικαιοσύνης.Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά στην Κρήτη λειτουργεί μονάχα ένα Εφετείο, στα Χανιά. Ο όγκος των υποθέσεων που συσσωρεύονται στα πινάκιά του είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα οι αλλεπάλληλες αναβολές να είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Φανταστείτε όμως το οικονομικό και προσωπικό κόστος ενός πολίτη από τη Σητεία, ο οποίος, προκειμένου να δικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό θα πρέπει επανειλημμένα να μεταβεί στα Χανιά και να διανύσει περί τα 600 χλμ. άθλιου οδικού δικτύου (με επιστροφή), πληρώνοντας για τη μετακίνηση αυτή τους δικηγόρους του και τους μάρτυρές του, και οδηγώντας πάνω από 4 ώρες για να φτάσει στο δικαστήριο και άλλο τόσο για να επιστρέψει. Χρονικά το ισοδύναμο για εσάς τους Αθηναίους θα ήταν να έπρεπε να οδηγήσετε μέχρι τη Λάρισα και πίσω, προκειμένου να δικαστεί η έφεσή σας.Την ανάγκη για την ίδρυση Εφετείου στην ανατολική Κρήτη έχει αναγνωρίσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (267/4-10-2004), αλλά και η ίδια η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (19-03-2008), μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Παρά την ανωτέρω απόφαση του Αρείου Πάγου όμως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να προωθήσει τη δημιουργία τριών άλλων Εφετείων (Μυτιλήνης, Αγρινίου και Χαλκίδας) και να βάλει για άλλη μια φορά τη δημιουργία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στη ναφθαλίνη.Οι δικηγόροι του Ηρακλείου, αντιδρώντας σε αυτή την κατάφωρη αδικία σε βάρος της κοινωνίας της ανατολικής Κρήτης απέχουν από τα καθήκοντά τους και μάλιστα έχουν προβεί από τις 29-09-2008 σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, προκειμένου να αφυπνίσουν την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κίνηση της κατάληψης ενός δικαστηρίου, πέρα από το οικονομικό κόστος για τους δικηγόρους μπορεί να σημαίνει και μια ποινική καταδίκη, εφόσον πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Ήταν όμως η έσχατη κίνηση απελπισίας από το νομικό κόσμο της ανατολικής Κρήτης, για να διαδηλώσει την αγανάκτησή του. Βρισκόμαστε ήδη στην 8η ημέρα της κατάληψης και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι συγκινητική. Χιλιάδες υπογραφές στήριξης έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ενώ σήμερα Δευτέρα (06-10-2008) θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά και νομαρχιακά καταστήματα του Νομού Ηρακλείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στο αίτημα των δικηγόρων του νομού.Ίσως πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το post να θεωρήσουν το θέμα ασήμαντο. Σας καλώ όμως να έρθετε στη θέση του απλού πολίτη, ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα, προκειμένου να καταφέρει να κάνει έφεση σε μια απόφαση που θεωρεί ότι τον αδικεί. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος σεβασμός στην ισότητα των πολιτών αυτής της χώρας, αν η περιφέρεια δεν κατοικείται από πολίτες β΄ κατηγορίας, σας καλούμε να στηρίξετε τον δίκαιο αγώνα μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.