Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*

 Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ». Εντυπωσιακή παροχή!

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος, ανέλαβε περισσότερο τη διεκπεραίωση και λιγότερο έως καθόλου την συνέχιση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς αυτή περιορίστηκε από τις ασκούμενες πολιτικές ως «πολυτέλεια». Προς την κατεύθυνση αυτή μειώθηκαν οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ενώ τώρακαταργούνται εντελώς.  

Με το υπό διαβούλευση σ/ν του Υπουργείου Εργασίας καταργείται οριστικά ο συγκεκριμένος πόρος, αφού καταργείται  η εισφορά υπέρ τ. ΟΕΚ. Αυτό είναι το ζήτημα! Το κράτος, η κυβέρνηση, καταργεί τη στεγαστική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν καταβάλει εισφορές υπέρ  τ. ΟΕΚ και κάποιοι από αυτούς ίσως περίμεναν να επωφεληθούν ανταποδοτικά, όπως θα ήταν το ορθό.  

Τη στιγμή, λοιπόν, που συζητείται ο νέος πτωχευτικός κώδικας που αρπάζει τα σπίτια των μικροοφειλετών σε ένα άλλο ν/σ, αυτό του υπουργείου εργασίας, καταργείται εντελώς η στεγαστική πολιτική.   

Αντί λοιπόν να είναι πρώτο θέμα η οριστική κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής όπως προκύπτει από το σ/ν που έχει κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τα ΜΜΕ δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική και χαρίζει δήθεν απροσδιόριστο αριθμό κατοικιών και  με κριτήρια άγνωστα, γενικά και αόριστα.

Είναι υποχρέωση του Διοικητή του ΟΑΕΔ και του Υπουργού Εργασίας να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι υποχρέωση των ιδίων να ξεκαθαρίσουν με ποια ακριβώς κριτήρια θα δοθούν τα ακίνητα αυτά.

Τα ΜΜΕ πρέπει να αναζητήσουν την αλήθεια. Η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να λέει την αλήθεια και όχι να εξαπατά τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η παραχώρηση, των ελάχιστων κατοικιών αποτελεί το κύκνειο άσμα της στεγαστικής συνδρομής στη χώρα μας. 

*Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ο.Α.Ε.Δ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...