Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Το ζήτημα της απλής και άδολης( ; ) αναλογικής..


Της Απλής και άδολης (;) ανα-λογικής...

Η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα είναι διαρκής. Και καλώς είναι διαρκής, καθώς το εκλογικό σύστημα ανήκει στον πυρήνα της πολιτικής.  "Τίποτα δεν είναι πιο πολιτικό από το εκλογικό σύστημα" είχε πει ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας  Μάριος Duverger και είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι το εκλογικό σύστημα επηρεάζει τον πυρήνα της πολιτικής, κυρίως της εφαρμοσμένης πολιτικής. Κι αν η πολιτική ορίζεται ως η τέχνη του εφικτού, τότε το εκλογικό σύστημα την επηρεάζει άμεσα γιατί είναι τέχνη εφικτή. Ιδίως όταν, όπως στην Ελλάδα, το εκλογικό σύστημα αφήνεται (έστω και σε δεύτερη φάση) στην ευχέρεια του απλούΝομοθέτηΌταν, δηλαδή, δεν ανήκει στις συνταγματικές διατάξεις, οπότε η αλλαγή του θα προϋπέθετε και χρόνο και συναινέσεις.  

Στο δια ταύτα όμως. Έχουμε μια Κυβέρνηση ενός έτους, η οποία έχει περάσει από το κοινοβούλιο σκληρά μέτρα χωρίς να απωλέσει τη δεδηλωμένη και που απ' ότι φαίνεται θα περάσει και ακόμα σκληρότερα μέτρα εντός τους προσεχούς διαστήματος.  Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη και την κοινοβουλευτική πλειονοψηφία, με μικρές απώλειες- αντικαταστάσεις, το εκλογικό σώμα είναι σε αμηχανία, ενώ οι, πανολογουμένως πλέον, αναξιόπιστεςδημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση των δυνάμεων που στήριξαν ελπίδες σ αυτήν την κυβέρνηση.  Η αλήθεια,επίσης, είναι ότι και οι αντιδράσεις σε αυτά τα σκληρά μέτρα είναι χλιαρές, ανίσχυρες και αμήχανες. 
Πάλι στο δια ταύτα. Έχει λογική να φέρνεις μια πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα εν μέσω του θέρους και εν μέσω σκληρών μέτρων που συνοδεύουν κάθε αξιολόγηση και κάθε επίτευξη συμφωνίας; Έχει λογική. Λογική συγκυρίας, λογική αλλαγής ατζέντας, λογική του ένστικτου της αυτοσυντήρησης. Το βασικό ερώτημα όμως είναι τούτοΕίναι το σύστημα της απλής αναλογικής αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα;
Η απάντηση, η δική μου απάντηση, προφανώς, είναι ΝΑΙ.  Το σύστημα της απλής αναλογικής βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατίας και θα έπρεπε να είναι σύμφυτο με τα δημοκρατικά πολιτεύματα και μόνιμακαθιερωμένο, και μάλιστα αυτονόητα, με συνταγματικές διατάξεις. Αυτό γιατί απλά με το σύστημα της απλής αναλογικής εκφράζεται καλύτερα η ψήφος, βρίσκει πεδίο εφαρμογής η δημοκρατία. Απλή αναλογική σημαίνει όμως απλή αναλογική, ούτε ρήτρα 3% για είσοδο στη βουλή, ούτε φυσικά μπόνους εδρών κλπ, κλπ.
Οι αιτιάσεις περί ακυβερνησίας είναι βεβαίως ψευδεπίγραφες και ανώριμες. Αν τα κόμματα δεν μπορούν να συνθέσουν και να δημιουργήσουν, αυτό είναι πολιτική ανωριμότητα ή έντονες πολιτικές διαφορές στην εφαρμογή της πολιτικής, άρα ίσως υπό αυτήν  την έννοια η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε ωριμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: