Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μετά Covid ανεργία


Η ανεργία αυξάνεται δραματικά, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζει «σε καταστολή» τους δείκτες που ομολογούν ότι η κρίση που έρχεται, αμέσως μόλις ανοίξει η αγορά, θα είναι ενδεχομένως πιο «θανατηφόρα» και από την πανδημία


Του Γιώργου Μακράκη*


Είναι σαφές ότι, μετά την υγεία, το μεγαλύτερο χτύπημα της πανδημίας θα το δεχθεί η εργασία. Τα αλλεπάλληλα lockdown, η αβεβαιότητα, οι αντιφάσεις, η έλλειψη προγραμματισμού στέλνουν την εργασία στα τάρταρα και την ανεργία στα ύψη.


Όμως η ανεργία δεν είναι «γέννα» του Covid. Είναι προϋπάρχουσα πολιτική επιλογή. Παρά τους ευαγγελισμούς της κυβέρνησης, από το φθινόπωρο του 2019, προ Covid, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από το φράγμα του 1,1 εκατομμύριου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών εγγεγραμμένοι) παραμένουν, επίσης σταθερά, πάνω από 500.000!


Με την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας, η ανεργία και, κυρίως, τα γενεσιουργά της αίτια αυξάνονται δραματικά, όσο και αν η κυβέρνηση, με διάφορα τεχνάσματα, επιχειρεί να εμφανίζει «σε καταστολή» τους δείκτες που ομολογούν ότι η κρίση που έρχεται, αμέσως μόλις ανοίξει η αγορά, θα είναι πολύ μεγαλύτερη και, ενδεχομένως, πιο «θανατηφόρα» από την ίδια την πανδημία.


Χωρίς ουσιαστικές δράσεις και μόνο με πολιτικές παυσίπονου δεν αντιμετωπίζεται, όμως, το τέρας που εκκολάπτεται. Αντιθέτως η οικονομική αφαίμαξη του ΟΑΕΔ, του μοναδικού δημόσιου φορέα για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού (που σήμερα γίνεται αδύναμο), με τις εν μέσω πανδημίας υποκριτικές περικοπές εισφορών υπέρ του Οργανισμού, θα λειτουργήσει ως άλλη Λερναία  Ύδρα.


Αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση, αλλά βεβαιότητα, καθώς οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν δραματικά (κλειστές επιχειρήσεις, έλλειψη μέτρων δημιουργίας ή διατήρησης νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.).  Όπως εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ, στη μετά Covid εποχή μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να ανοίξει!


Ήδη ζούμε τις συνέπειες της πολιτικής επιλογής της οικονομικής εξουθένωσης του ΟΑΕΔ με την περικοπή των εισφορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.  Ένα μεγάλο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε 36.000 ανέργους δεν ανανεώνεται και δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ η έκδοση νέου.


Οι συνέπειες, από αυτό και μόνο το αποτέλεσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης, είναι να προστεθούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ 36.000 επιπλέον άνεργοι, οι οποίοι τώρα απασχολούνται σε διάφορους φορείς και οι συμβάσεις τους λήγουν εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται για ένα διπλό χτύπημα στην κοινωνία. Χτύπημα στους 36.000 εργαζόμενους του προγράμματος που θα παραμείνουν άνεργοι, χτύπημα και στους δημόσιους φορείς, που θα στερηθούν πολύτιμες υπηρεσίες, οδηγώντας σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως καθαριότητας, πρασίνου κ.ά, με πολλαπλάσιο κόστος και πολύ λιγότερο όφελος.


Ενώ, λοιπόν, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας με την εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων, η πολιτική βούληση στέρησε από τον Δεκέμβριο και εξής 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Εισφορές που μαζεύονται όταν οι αγελάδες είναι παχιές, για να βοηθήσουν την εποχή των ισχνών, όπως αυτή που προμηνύεται.


Όλα, όμως, έχουν να κάνουν με τις πολιτικές προτεραιότητες. Προφανώς για την κυβέρνηση η χρηματοδότηση των ΜμΕ και όχι η στήριξη των ανέργων είναι προτεραιότητα. Τα πάντα είναι πολιτικά!


* Ο Γιώργος Μακράκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/3/2021

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.