Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα των Συμβασιούχων



Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των συμβασιούχων μιας και το Π.Δ. του αξιότιμου και επίκαιρου κ.κ. Παυλόπουλου στέλνει στον Καιάδα χιλιάδες συμβασιούχους. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως ένα Π.Δ. , με το οποίο επιχειρήθηκε να λυθεί ένα τεράστιο ζήτημα ,το ζήτημα των συμβασιούχων , να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ όσα λύνει. Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστές οι τακτικές , οι μεθοδεύσεις και τα παιχνίδια που παίζονται πάνω στους συμβασιούχους, είναι γνωστό και το Π.Δ. 164/2004 που απλά πολλαπλασίασε τους συμβασιούχους. Το μόνο που δεν είναι γνωστό , είναι η δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι συμβασιούχοι και ο τρόπος που θα επιλέξουν να την χρησιμοποιήσουν. Αν λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές βασισμένοι και στους συμβασιούχους (θα μονιμοποιούσε 250.000!) τώρα σίγουρα θα έρθει αντιμέτωπη με την πολιτική της.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι η ανατροπή της Ν.Δ.( είναι και αυτό) , το ζήτημα είναι η σοβαρή προσέγγιση του θέματος και η οριστική επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Είναι παράλογο για τον κοινό νου ,να υπάρχουν εργαζόμενοι σε κενές θέσεις , ασκώντας τα ίδια ή και περισσότερα καθήκοντα από τους μόνιμους, καλύπτοντας αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να παραμένουν ανασφαλείς , κακοπληρωμένοι , όμηροι της κάθε πολιτικής εξουσίας που αντιμετωπίζει το κράτος ως φέουδο.

Το ευχάριστο πάντως είναι πως οι συμβασιούχοι αποκτούν σιγά-σιγά συνείδηση του εμπαιγμού και της ομηρίας τους και διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα ισχυρό.

Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικίας , που ξεπερνά τα όρια της λογικής. Επιστήμονες που εργάζονται στο πιο παραγωγικό για τη χώρα μας τομέα , μή μπορώντας να εργασθούν πουθενά αλλού ( εκτός αν αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αρχαιοκαπηλία), άνθρωποι με τεράστια εμπειρία, τώρα τους απολύει το Π.Δ. του Παυλόπουλου , για να προσλάβει στη θέση τους άλλους με λιγότερη ή καθόλου εμπειρία, να αυξήσει των αριθμό των συμβασιούχων , των Ζαχόπουλων κλπ.

Σε Δύσκολη θέση βρέθηκε πάντως ο αρμόδιος επί του Πολιτισμού κ Λιάπης. Οι συμβασιούχοι θα αποδείξουν τελικά πως μπορούν να δώσουν μόνοι τους, λύση στο πρόβλημα



Που είσαι Λιάπη?

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χτες το απόγευμα τον εξαφανισμένο τον τελευταίο καιρό Υπουργό Πολιτισμού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, όλων των ειδικοτήτων από αρχαιολόγους έως τεχνίτες, εργάτες, φύλακες και συντηρητές την είχαν στο Λιάπη φυλαγμένη. Και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν όταν όλοι οι Σύλλογοι εργαζομένων του ΥΠΠΟ παρά τις απέλπιδες προσπάθειες δεν καταφέρνουν να συναντηθούν με τον πολιτικό τους Προϊστάμενο.Για την ακρίβεια, ο κύριος Λιάπης και οι παρατρεχάμενοί του δεν μπαίνουν καν στο κόπο να απαντήσουν στα κατά καιρούς υπομνήματα των εργαζομένων.
Και έχουν πολλά προβλήματα οι συμβασιούχοι. Όσοι δεν κατάφεραν να μονιμοποιηθούν με το άδικο ΠΔ 164 του Παυλόπουλου, αντιμετωπίζουν σημερα αληθινό διωγμό, αφού ο ίδιος νόμος όριζε τους 24 μήνες ώς μέγιστο χρονο παραμονής των συμβασιούχου στο ίδιο υπουργείο.
Και παρά τις υποσχέσεις Παυλόπουλου ότι όσοι δεν μονιμοποιήθηκαν θα μοριοδοτούνται μέχρι να τακτοποιηθούν, οι έκτακτοι εργαζόμενοι απομακρύνονται κάθε μέρα κατά εκατοντάδες από την εργασία του, ενόψει μάλιστα και της ολοκλήρωσης του Γ΄ ΚΠΣ, τα έργα του οποίου στηρίχτηκαν σχεδόν εξολοκλήρου στους συμβασιούχους.
Ενα ερώτημα πάντως που αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Λιάπης είναι που θα απασχοληθούν οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ όταν απολύονται. Και ποια ιδιωτική εταιρεία, για παράδειγμα, θα άφηνε τόση συσωρευμένη εμπειρία και εξειδίκευση να πάει χαμένη?
Ειδικότερα όμως οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές που δε μπορούν να ασκήσουν πουθενά αλλού τό επάγγελμά τους, -αφού η αρχαιολογία είναι απόλυτο μονοπώλειο του Κράτους-, πιο δρόμο να ακολουθήσουν?
Προτεραιότητα μας ο πολιτισμός που ελεγε (επί Ζαχόπουλου) ο Καταλληλότερος. Τρομάρα τους...
Σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα αναλώνεται σε κούφιες φιέστες, όπως τα ηχηρά εγκαίνια των έργων, των οποίων οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, ωσαν να ήταν αλλοδαποί στα Ολυμπιακα έργα. ή το χτεσινό πανηγυράκι στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΕΑΜ), από όπου φυγαδεύτηκε αλλόφρων ο Λιάπης, πριν τον πάρουν οι συμβασιούχοι με τις τομάτες. ή, ακόμα, οι διαβόητες εκδηλώσεις για την προβολή του Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία θα στοιχίσει 6 Δισεκατομύρια Ευρώ, όταν άλλα ελληνικά μνημεία είναι αφημένα στην τύχη τους, και στις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων, και όταν συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτά κάνουν 6 μήνες για να πληρωθούν...
Ε ρε βρεγμένη σανίδα...

Οι Συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.