Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης

Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση είναι μια πρόκληση, μια θετική πρόκληση!

Ωστόσο, έχω τη γνώμη, ότι οι πρώτες τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων μας πήγαν στο άλλο άκρο των επιλογών! Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί σε μια μορφή αξιολόγησης μόνο της κορυφής, τείνει δηλαδή να μεταβληθεί σε μια ελιτίστικη διαδικασία. Τυπικά και ουσιαστικά, αποκλείει τη δυνατότητα αξιολόγησης και συμμετοχής ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να έχουν θέση ευθύνης, ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήθος τυπικών προσόντων. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση δεν θα δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής στους φτωχούς, σ αυτούς που ψάχνουν τα προς το ζην. Για παράδειγμα αποκλείονται από τη διαδικασία οι άνεργοι: «Αναφέρατε τις εταιρείες/οργανισμούς που εργαστήκατε. Η μία είναι υποχρεωτική».
Θα μου πείτε, αυτές οι θέσεις δεν είναι θέσεις βιοποριστικές , είναι θέσεις ευθύνης, θέλουν εμπειρία, θέλουν γνώση, θέλουν προσωπικότητες, θέλουν καθηγητές - επιστήμονες. Δηλαδή η Ανοιχτή Διακυβέρνηση αφορά μόνο τους σπουδαίους; Δεν αφορά τους ανέργους; δεν αφορά τους φτωχούς; δεν αφορά τους κοινωνικά αποκλεισμένους; αυτούς που ψάχνουν ένα stage, ένα ρουσφέτι αξίας 400 ευρώ; Δεν αφορά τους ανθρώπους που δεν τους δόθηκε ποτέ –ούτε τώρα- η δυνατότητα να αναλάβουν θέση ευθύνης; Δεν αφορά τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να σπουδάζουν συνέχεια, αλλά και αυτούς που σπούδασαν και δεν βρήκαν θέση ευθύνης; Μήπως, τελικά, και αυτές οι θέσεις θα αφορούν αυτούς που προήγαγε το σάπιο και αναξιοκρατικό σύστημα που καταγγέλλεται από παντού;
Θεωρώ , βεβαίως, ότι η απάντηση στα παραπάνω έχει ήδη δοθεί από τις επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος συμπεριέλαβε στην Κυβέρνηση και άτομα χωρίς περγαμηνές πτυχίων, αλλά με περγαμηνές έργου. Η απάντηση, βέβαια, προϋπάρχει και στο Σύνταγμά μας, το οποίο δεν θέτει ελιτίστικους περιορισμούς για τη συμμετοχή στα κοινά. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί μόνο η γνώση, αλλά χρειάζεται ένα συνονθύλευμα ιδιοτήτων. Κυρίως, όμως, πιστεύω ότι αναγνωρίζεται από όλους η αναγκαιότητα για πραγματικό άνοιγμα στους πυρήνες της κοινωνίας και για επιλογή «οστού εκ των οστών της και σαρξ εκ της σαρκός της». Δεν αρκούν οι βαθμοί και τα πτυχία, δεν αρκούν οι θέσεις και τα αξιώματα, δεν αρκεί η τυπική αναγνώριση αλλά χρειάζεται και η ΦΑΝΤΑΣΙΑ! Χρειαζόμαστε ανθρώπους ζυμωμένους μέσα στα προβλήματα και όχι μια διαδικασία που θα εντείνει έναν κοινωνικό αποκλεισμό!
Σίγουρα αυτό είναι μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Διότι, βεβαίως, δεν μπορούν –και δεν πρέπει- να αγνοηθούν τα ΔΥΝΑΤΑ βιογραφικά. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να γίνει και μία ευρύτερη αξιολόγηση πέραν των τυπικών προσόντων, μία όσμωση –θα έλεγα- δυνατοτήτων!
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των βιογραφικών αυτών που θα επιλεγούν δεν πρέπει να εγκλωβίσει την επιλογή σε άκρως τυπικά προσόντα, προκειμένου να κερδηθεί και τυπικά το στοίχημα του εγχειρήματος της Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Προσωπικά, δεν θα με «χάλαγε» να δω επιλεγμένο ένα βιογραφικό κάποιου/ας, ο/η οποίος/α θα είναι απόφοιτος/η Λυκείου ή και Δημοτικού αρκεί να με έπειθε πως μπορεί να τα καταφέρει. Εξάλλου, όπως ήδη ανέφερα, και στη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης - και καλώς, πολύ καλώς, άριστα - έχουν επιλεγεί τέτοια πρόσωπα. Η Ανοιχτή Διακυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ανασύρει, να «ξεθάψει» από την κοινωνία τις δημιουργικές δυνάμεις. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ…

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ώσμωση δυνατοτήτων! Πολύ καλό κριτήριο αλλά πολύ υποκειμενικό.
Ο χρήστης ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε…
Ασφαλώς και είναι υποκειμενικό το κριτήριο αυτό, γι αυτό και οι επιλογές είναι πολιτικές. Αν τα κριτήρια ήταν αντικειμενικά η αίτηση θα έπρεπε να υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.