Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το Ζήτημα της Ανεργίας(2)

Ενοικιάζονται εργαζόμενοι στο Δημόσιο από ιδιώτες
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) νοίκιαζαν εργαζόμενους σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πλέον όμως θα το κάνουν και στον δημόσιο τομέα και μάλιστα σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές, με την... ευγενική επιχορήγηση του ΟΑΕΔ. Κάτι που προβλέπεται στο νόμο για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας και δείχνει πώς αντιλαμβάνονται το «νοικοκύρεμα» του κράτους οι κυβερνώντες.
Στο πρώτο της σκέλος η σχετική νομοθετική ρύθμιση αφορά ηλικίες μεταξύ 55 και 64 ετών «με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας ατόμων που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης». Προβλέπει τη δημιουργία προγραμμάτων εργασίας που καταρτίζονται με απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ.
Το δεύτερο σκέλος του νόμου δίνει το δικαίωμα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιούν εργαζόμενους των ΕΠΑ, «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ηλικιακά όρια (55-64 ετών) και η μακροχρόνια ανεργία». Στην περίπτωση αυτή η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται συνυπογράφεται και από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πελατειακές σχέσεις
Ομως ποια ΝΠΔΔ περιλαμβάνει η ρύθμιση; Δομές ψυχικής υγείας και προνοιακά ιδρύματα. Επίσης τον ΟΚΑΝΑ, τα κέντρα πρόληψης, το ΚΕΘΕΑ και αντίστοιχα ιδρύματα που εποπτεύονται από τους δήμους.
Η επιλογή των ΕΠΑ θα γίνεται από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί κρατικών προμηθειών. Η αμοιβή τους βαρύνει τον προϋπολογισμό του οργανισμού, ο οποίος όμως δεν θα έχει λόγο στην τελική ενοικίαση των εργαζομένων στο Δημόσιο από τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα σχετικά προγράμματα (υπάρχουν περίπου δέκα ΕΠΑ).
Υπάρχει φόβος ότι οι πελατειακές σχέσεις οι οποίες καλλιεργούνταν εδώ και πολλά χρόνια στον ΟΑΕΔ (και στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έγινε η κατάργηση των Stage) θα αποκτήσουν ιδιωτική βιτρίνα.
Είναι δεδομένο πως ο ΟΑΕΔ απλά θα επιχορηγεί τις ΕΠΑ και δεν θα επιλέγει τους εργαζομένους που θα στέλνουν αυτές στο Δημόσιο (να δουλεύουν κάθε μέρα και αλλού μόλις για λίγες ώρες).
Ο συνδικαλιστής του ΟΑΕΔ Γ. Μακράκης πιστεύει ότι «θα μπορούσε να ψηφιστεί μια νομοθετική ρύθμιση για να προσλαμβάνονται με διαφάνεια οι ευαίσθητες ηλικίες που πλήττονται από την ανεργία χωρίς να χρηματοδοτεί το Δημόσιο ιδιωτικές εταιρείες για να του κάνουν τη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα είναι αντίθετα προς κάθε μορφή ευέλικτης απασχόλησης».
Πάντως υπάρχει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που επιδοτεί εργοδότες να παίρνουν στη δουλειά τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να βγουν στη σύνταξη. Είναι πολύ επιτυχημένο, αν και θα μπορούσε να διαφημιστεί περισσότερο αφού αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
Π. Μπ.-Αφρ. Π.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.