Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να τοποθετηθούν κάμερες στα αστυνομικά τμήματα και όχι στους δρόμους

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 23/6/2007
Από τον κ. Γ. Μακράκη

Εκπληκτοι παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας από την Ελληνική Αστυνομία. Η ζαρντινιέρα και άλλες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν απλούς νομοταγείς πολίτες να προσεύχονται να μη βρεθούν σε χέρια τέτοιων αστυνομικών που αντί να υπηρετούν τη νομιμότητα την παραβιάζουν βάναυσα. Αποκορύφωμα της χυδαιότητας και της κακομεταχείρισης αδύναμων και απροστάτευτων ανθρώπων αποτελεί η βιντεοσκόπηση και η ψυχαγωγία των θυτών από την κακοποίηση των θυμάτων τους. Πέρα από τις καταδίκες του Πρωθυπουργού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπαίνει όμως ένα ερώτημα: Ηταν μεμονωμένο το περιστατικό, και πόσα μεμονωμένα περιστατικά γενικεύουν ένα φαινόμενο; Σ΄ αυτό το βίντεο της ντροπής βλέπουμε τέσσερις αστυνομικούς όχι μόνο να συμμετέχουν ενεργά αλλά και να διασκεδάζουν μ΄ αυτό που κάνουν. Ενα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στον μεσαιωνικό τρόπο «τιμωρίας» φαίνονται εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ενέργειες, κανείς δεν φαίνεται να εκπλήσσεται, πολύ δε περισσότερο να σοκάρεται. Εξοικείωση σημαίνει ότι αυτό έχει ξαναγίνει και ότι αποκλείεται οι τέσσερις αστυνομικοί να αποτελούσαν την ίδια ομάδα. Αρα και άλλοι συνάδελφοί τους μπορεί να συμμετείχαν παλαιότερα σε τέτοιες δράσεις. Μήπως δηλαδή αυτό το συμβάν δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στα αστυνομικά τμήματα. Θα εκπαιδευτούν αυτοί οι άνθρωποι να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη ύπαρξη και τη νομιμότητα που υπηρετούν; Ή θα τους ανακαλύπτουμε τυχαία όταν παραβιάζουν προκλητικά όλα τα παραπάνω; Ως τότε θα πρότεινα να τοποθετηθούν οι κάμερες στα αστυνομικά τμήματα και όχι στους δρόμους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ Ηλιούπολη, Αθήνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!