Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της Εγκληματικότητας





Το ήξεραν όλοι, το ξέραμε όλοι. Το ήξεραν οι πολιτικοί, οι αστυνομικοί, οι πολίτες. Δεν ήταν ούτε καν κοινό μυστικό, ήταν ευρέως γνωστό. Τώρα καταδικάζουν όλοι αυτές τις ενέργειες, χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς καμιά ευθύνη. Δεν υπάρχει λέει κανένας πολιτικός, κανενός κόμματος που να φέρει ευθύνη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το είπε γιατί η ευθύνη είναι διακομματική.
Όπως καταλάβατε το ζήτημα αυτή τη φορά είναι η εγκληματικότητα.
Η εγκληματικότητα στα Ζωνιανά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα. Με θλίβει το γεγονός πως για άλλη μια φορά το Κράτος δρα κατασταλτικά και μάλιστα με τον πιο επιθετικό, τον πιο επικίνδυνο τρόπο. Η «απόβαση» στα Ζωνιανά, πρώτο θέμα. Λες και επρόκειτο για αντιμετώπιση εισβολέα στα χωρικά ύδατα. Έχω τη γνώμη πως λιγότερες δυνάμεις στάλθηκαν στα Ίμια εκείνο το μοιραίο βράδυ που τραυμάτισε τις ψυχές των Ελλήνων.
Εκείνο όμως που περισσότερο με προβλημάτισε, είναι πως κανείς από αυτούς που είχαν άμεση σχέση με τα Ζωνιανά, τους πολιτικούς του Νομού, τους τραπεζίτες, τους αστυνομικούς, από αυτούς που σίγουρα ήξεραν, από αυτούς που συμμετείχαν στο φαγοπότι, κανείς δεν είχε το θάρρος να βγει στα τηλεπαράθυρα και να εκθέσει και την άλλη άποψη, να βάλει δηλαδή στο τραπέζι τον προβληματισμό, πως αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν σε τέτοιο σημείο. Όχι το γνωστό «δεν είναι όλοι οι Ζωνιανοί ή όλοι οι Κρητικοί εγκληματίες», αυτό καθομολογείται κάθε φορά αν και το θεωρώ αυτονόητο και άρα περιττό. Δε βγήκε κανείς να «υπερασπιστεί» αυτή τη κοινωνία με τις γνωστές παθογένειες. Όταν συμμετείχαν στο φαγοπότι, ήταν όλοι μαζί, τώρα όμως τους άφησαν τραγικά μόνους.
Το παράδοξο είναι πως κατακρίνουμε τώρα, ως συντεταγμένη κοινωνία, την εγκληματικότητα που οι ίδιοι εκθρέψαμε δια της ανοχής ή της ενοχής μας. Αφού λοιπόν το έγκλημα γιγαντώθηκε, αφού παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα, ή μάλλον αφού πολλές οικογένειες θρηνούν τα παιδιά τους ως θύματα ναρκωτικών, έφτασε το κράτος. Έχω βέβαια τη γνώμη πως αν τραυματιζόταν ένας απλός πολίτης και όχι αστυνομικός, πάλι το κράτος θα αδιαφορούσε. Βεντέτα δηλαδή. Εν πάση περιπτώσει το κράτος ήρθε και ήρθε μπόλικο. Ήρθε όμως χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και το χειρότερο απ όλα;
Αυτή τη στιγμή επιχειρείτε στα Ζωνιανά ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι τώρα συνέβαινε. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά του χωριού βιώνουν καταστάσεις τραγικές χωρίς καμιά προστασία, χωρίς καμιά πρόβλεψη. Κουκουλοφόροι, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, έφοδοι στα σπίτια, σκηνικό πολέμου. Έχω την αίσθηση πως αυτά τα παιδιά δεν θα πιστέψουν ποτέ στο Ελληνικό κράτος, δεν θα πιστέψουν ποτέ στο αίσθημα δικαίου, δεν θα επουλωθούν εύκολα τα τραύματα τους. Έχω τη γνώμη πως διαμορφώσανε ήδη μια επόμενη γενιά που θα είναι πολύ εύκολο να οδηγηθεί στην παραβατικότητα.
Βλέποντας τα παιδιά αυτά την αστυνομία να εισβάλει στα σπίτια τους με κουκούλες, φωνές και απειλές, βλέποντας τους αστυνομικούς να ποδοπατούν τους γονείς τους , ένοχους ή μη, μοιραία θα υποστηρίξουν τους δικούς τους ανθρώπους και θα μισήσουν το κράτος και την όψιμη παρουσία του.
Στην αρχαία Ελλάδα όταν διαπίστωναν ότι κάτι πήγαινε στραβά, ότι κάποιο πρόβλημα κοινωνικό υπήρχε, το πρώτο πράγμα που αλλάζανε ήταν η παιδεία. Αλλάζανε δηλαδή το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλίσουνε το μέλλον. Εδώ το μέλλον υποθηκεύεται , η πρόληψη της εγκληματικότητας ακυρώνεται και η καταστολή θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Το ερώτημα; Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους ή θα σταματήσει στους λιγότερο διαπλεκόμενους;


Μακράκης Γεώργιος
g.makrakis@ergasiakos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...