Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης



Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία χρόνια στην επικαιρότητα προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις. Το ότι βέβαια υπάρχει ζήτημα κοινωνικής ασφάλισης, υπάρχει δηλαδή πρόβλημα και άρα απαιτείται λύση, είναι κοινή παραδοχή. Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις αφορούν τις επιχειρούμενες λύσεις και τα θιγόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ας προσπαθήσουμε όμως να προσεγγίσουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συντάγματος - και σωστά κατά τη γνώμη μου – το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, η οποία στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ. Η.Π.Α.), είναι υποχρεωτική, οι δε πόροι , τα χρήματα δηλαδή που απαιτούνται για τις σχετικές δαπάνες, προέρχονται από την τριμερή χρηματοδότηση. Τριμερή χρηματοδότηση σημαίνει πως ένα μέρος των χρημάτων πληρώνει το κράτος, ένα άλλο μέρος οι εργοδότες και ένα άλλο οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η νομοθεσία που διέπει το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα όσον αφορά στην εισροή των πόρων.
Προχωρώντας τώρα στην ουσία, παρατηρούμε τα εξής: πλήθος νομοθετημάτων την τελευταία δεκαετία –για να μη πάμε πιο πίσω- αφορούν χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες. Εδώ έρχεται να προστεθεί, ως εργοδότης, το κράτος, που σε πολλές των περιπτώσεων αδιαφορεί για τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία σε σχέση με τους εργαζόμενους που το ίδιο απασχολεί. Έχουμε δηλαδή την εξασθένιση ενός βασικού πυλώνα χρηματοδότησης που προέρχεται από τις εισφορές των εργοδοτών συμπεριλαμβανομένου και του κράτους-εργοδότη.
Ο δεύτερος πυλώνας χρηματοδότησης που ασθενεί, αφορά το κράτος ως εγγυητή του ασφαλιστικού συστήματος και την υποχρέωση του να συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή την υποχρέωση φαίνεται να την εκπληρώνει πλημμελώς το κράτος από τη θέσπισή της.
Ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η πηγή χρηματοδότησης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα μιας και οι εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται αυτόματα, οι δε αυτοαπασχολούμενοι καταβάλουν τις εισφορές τους έστω και με καθυστερήσεις.
Το συμπέρασμα που αβίαστα συνάγεται από τα παραπάνω είναι πως το πρόβλημα για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας είναι ζήτημα εισροής και διαχείρισης πόρων πρωτίστως. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά τους εργαζόμενους, και δικαιούχους κατ’ επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που στις υποχρεώσεις στους είναι καθ όλα εντάξει. Παρόλο όμως που οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης, αυτοί καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο» κάθε φορά που επιχειρείται επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος. Πάντα, δηλαδή, όταν ανοίγει ο διάλογος για τα ασφαλιστικό, το πρώτο θέμα, το βασικό θέμα, το μοναδικό θέμα αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε πρόκειται για ώριμα είτε για δημιουργούμενα. Εδώ δηλαδή βρισκόμαστε σε μια παθολογική προσέγγιση του ζητήματος. Πέρα από την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από τέτοιου είδους αλλαγές, η λύση που επιχειρείται να δοθεί είναι και αυτή καταδικασμένη σε αποτυχία.
Θα μου πείτε βέβαια πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας δεν είναι το ιδανικό σε σχέση με άλλες χώρες και άλλα ασφαλιστικά συστήματα. Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα και αφορά τη ριζική αλλαγή του συστήματος. Έχω τη γνώμη πως προς το παρόν η χώρα μας οφείλει να βελτιώσει το υπάρχον σύστημα, να το εξυγιάνει και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Σίγουρα και το υπάρχον σύστημα εκτός από το πρόβλημα της εισροής πόρων έχει και άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα την πολυδιάσπαση, τον κατακερματισμό των ταμείων και των μονάδων υγείας που κάθε Ταμείο δημιούργησε με αποτέλεσμα την ελλειμματική παροχή υπηρεσιών υγείας. Όλα αυτά όμως είναι ζητήματα που ακολουθούν. Πρώτα δηλαδή εξυγιαίνεται το σύστημα και μετά ακολουθούν ενοποιήσεις ταμείων κλπ, χωρίς να θίγονται κεκτημένα δικαιώματα, χωρίς υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα σε όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ
g.makrakis@ergasiakos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...