Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φράγμα του Αποσελέμη : Φράγμα ζωής για το Οροπέδιο ή αναπτυξιακή διαδικασία ?


Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν τους κατοίκους του Οροπεδίου είναι το φράγμα του Αποσελέμη. Με αυτό το ζήτημα θα προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε εδώ. Ξέρω πως οι απόψεις των ειδικών διίστανται ,δεν τις έχω όμως ακούσει αναλυτικά για να οδηγηθώ σε συμπεράσματα , ούτε κατά συνέπεια –σπεύδω να το ξεκαθαρίσω –θα εκφράσω εδώ την άποψή μου, εδώ θα βάλουμε απλά το ζήτημα και όσοι αρμόδιοι πάρτε θέση στο δημόσιο διάλογο. Εδώ θα θέσουμε αυτονόητα ερωτήματα :
Από αυτό το τεράστιο έργο προφανώς θα έχουν όφελος χιλιάδες κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου και ειδικά της πρωτεύουσας. Το νερό λέει του Οροπεδίου που θα περισσεύει και θα εκβάλει αναγκαστικά από της φυσικές ή τεχνικές καταβόθρες θα αποθηκεύεται στο φράγμα του αποσελέμη και θα διοχετεύεται ως πόσιμο, ανάλογα με τις ανάγκες σε κατοίκους του Ηρακλείου. Μέχρι εδώ καλά. Ο Δήμος Οροπεδίου θα έχει λέει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Ήδη έχει κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη στο χαυγά και είναι σχεδιασμένες μια ή δυο ακόμη. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τόσα μεγάλα έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου για το περισσευούμενο νερό? Οι κάτοικοι του Οροπεδίου είναι από τη φύση τους φιλότιμοι και για το νερό που περισσεύει δε θα ζητούσαν ανταλλάγματα!!
Αντισταθμιστικά οφέλη σημαίνει πως κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Τι λοιπόν είναι αυτό που το Οροπέδιο δίνει ? Αν είναι μόνο το νερό που έτσι κι αλλιώς θα χανόταν στο γνωστό χώνο ή κάποιες υποδομές που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν προκειμένου να μη χάνεται το νερό όλα καλά.
Αν δηλαδή το Οροπέδιο Λασιθίου λειτουργήσει βοηθητικά ως προς το τεράστιο αυτό έργο με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη, τότε το φράγμα , ενδεχομένως ,να αποτελέσει έργο πνοής για το Οροπέδιο. Όταν λέω βέβαια να λειτουργήσει βοηθητικά εννοώ να βοηθήσει με τέτοιο τρόπο ώστε για παράδειγμα το νερό που περισσεύει να μην χάνετε δεξιά και αριστερά αλλά να συγκεντρώνεται προς το φράγμα, ή άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα το Οροπέδιο φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αφού η προστιθέμενη αξία που θα αποκτήσει εξαιτίας του συγκεκριμένου έργου θα είναι τεράστια.
Κυκλοφορεί όμως και η άλλη εκδοχή αυτή που θέλει το Οροπέδιο Λασιθίου να αλλάζει μορφολογία και να μεταμορφώνεται σε μια ορεινή έρημο. Αυτή η εκδοχή στηρίζεται στο γεγονός πως τα υπόγεια ρεύματα νερού που υπάρχουν στον κάμπο του Λασιθίου θα χρησιμοποιηθούν για το φράγμα μιας και τα επιφανειακά νερά δεν αρκούν.
Μια τέτοια εκδοχή θα μετατρέψει το Οροπέδιο σε έρημο και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του και άλλα ενδεχομένως από τα μοναδικά χαρακτηρίστηκα του.
Σ αυτή την εκδοχή τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα έχουν καμιά σημασία.
Έχουμε απόλυτη υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το τόπο μας όπως ακριβώς τον παραλάβαμε και δεν έχουμε ασφαλώς το δικαίωμα να υποκύψουμε σε πρόσκαιρα οφέλη!!!

Το Παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Η ΔΙΚΤΗ" Φεβρουάριο 2007
ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Email:g.makrakis@ergasiakos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.