Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φράγμα του Αποσελέμη : Φράγμα ζωής για το Οροπέδιο ή αναπτυξιακή διαδικασία ?


Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν τους κατοίκους του Οροπεδίου είναι το φράγμα του Αποσελέμη. Με αυτό το ζήτημα θα προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε εδώ. Ξέρω πως οι απόψεις των ειδικών διίστανται ,δεν τις έχω όμως ακούσει αναλυτικά για να οδηγηθώ σε συμπεράσματα , ούτε κατά συνέπεια –σπεύδω να το ξεκαθαρίσω –θα εκφράσω εδώ την άποψή μου, εδώ θα βάλουμε απλά το ζήτημα και όσοι αρμόδιοι πάρτε θέση στο δημόσιο διάλογο. Εδώ θα θέσουμε αυτονόητα ερωτήματα :
Από αυτό το τεράστιο έργο προφανώς θα έχουν όφελος χιλιάδες κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου και ειδικά της πρωτεύουσας. Το νερό λέει του Οροπεδίου που θα περισσεύει και θα εκβάλει αναγκαστικά από της φυσικές ή τεχνικές καταβόθρες θα αποθηκεύεται στο φράγμα του αποσελέμη και θα διοχετεύεται ως πόσιμο, ανάλογα με τις ανάγκες σε κατοίκους του Ηρακλείου. Μέχρι εδώ καλά. Ο Δήμος Οροπεδίου θα έχει λέει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Ήδη έχει κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη στο χαυγά και είναι σχεδιασμένες μια ή δυο ακόμη. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τόσα μεγάλα έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου για το περισσευούμενο νερό? Οι κάτοικοι του Οροπεδίου είναι από τη φύση τους φιλότιμοι και για το νερό που περισσεύει δε θα ζητούσαν ανταλλάγματα!!
Αντισταθμιστικά οφέλη σημαίνει πως κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Τι λοιπόν είναι αυτό που το Οροπέδιο δίνει ? Αν είναι μόνο το νερό που έτσι κι αλλιώς θα χανόταν στο γνωστό χώνο ή κάποιες υποδομές που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν προκειμένου να μη χάνεται το νερό όλα καλά.
Αν δηλαδή το Οροπέδιο Λασιθίου λειτουργήσει βοηθητικά ως προς το τεράστιο αυτό έργο με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη, τότε το φράγμα , ενδεχομένως ,να αποτελέσει έργο πνοής για το Οροπέδιο. Όταν λέω βέβαια να λειτουργήσει βοηθητικά εννοώ να βοηθήσει με τέτοιο τρόπο ώστε για παράδειγμα το νερό που περισσεύει να μην χάνετε δεξιά και αριστερά αλλά να συγκεντρώνεται προς το φράγμα, ή άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα το Οροπέδιο φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αφού η προστιθέμενη αξία που θα αποκτήσει εξαιτίας του συγκεκριμένου έργου θα είναι τεράστια.
Κυκλοφορεί όμως και η άλλη εκδοχή αυτή που θέλει το Οροπέδιο Λασιθίου να αλλάζει μορφολογία και να μεταμορφώνεται σε μια ορεινή έρημο. Αυτή η εκδοχή στηρίζεται στο γεγονός πως τα υπόγεια ρεύματα νερού που υπάρχουν στον κάμπο του Λασιθίου θα χρησιμοποιηθούν για το φράγμα μιας και τα επιφανειακά νερά δεν αρκούν.
Μια τέτοια εκδοχή θα μετατρέψει το Οροπέδιο σε έρημο και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του και άλλα ενδεχομένως από τα μοναδικά χαρακτηρίστηκα του.
Σ αυτή την εκδοχή τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα έχουν καμιά σημασία.
Έχουμε απόλυτη υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το τόπο μας όπως ακριβώς τον παραλάβαμε και δεν έχουμε ασφαλώς το δικαίωμα να υποκύψουμε σε πρόσκαιρα οφέλη!!!

Το Παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Η ΔΙΚΤΗ" Φεβρουάριο 2007
ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Email:g.makrakis@ergasiakos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...