Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελληνική Αστυνομία ξανά .....

Η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από την παρακάτω αναφορά ενός αστυνομικού που υπηρετούσε στη Δοϊράνη. Σας την παραθέτω όπως τη βρήκα σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Σεληναζούσης και Λαμπυριζούσης της σελήνης παρά λίμνη της Δοϊράνης εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε σταθείτε ρε πούστηδες γαμώ το Χριστό σας, και απαντησάντων θα μας κλάσετε τ αρχίδια, απέδρασον.
Με αφορμή λοιπόν το επεισόδιο της Θεσσαλονίκης θα χουμε πάλι να λέμε για τις ευθύνες, για τα λάθη, για την ολιγωρία της ΕΛ.ΑΣ., για την Ε.Δ.Ε. που θα διενεργηθεί και θα αποδοθούν ευθύνες, για το αθώο θύμα, για την αντιπολίτευση που θα ζητά ευθύνες, για την κυβέρνηση που θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Θα χουμε πάλι να μας βασανίζει ένα τεράστιο γιατί. Η απάντηση είναι η λύση του προβλήματος και είναι απλή. Καταρχήν έχουμε (και) την Αστυνομία που μας αξίζει. Μια αστυνομία που αποτελείται από συμπολίτες μας και περιλαμβάνει σίγουρα άξιους και υπεύθυνους επαγγελματίες. Μια αστυνομία όμως που λειτουργεί πελατειακά όπως σχεδόν τα πάντα, μια αστυνομία κακοπληρωμένη, μια αστυνομία ανεκπαίδευτη, μια αστυνομία με νοοτροπία παρελθόντων ετών με συμπεριφορές άλλοτε αυταρχικές και άλλοτε «ωχαδερφισμού», μια αστυνομία δυο ταχυτήτων. Έχουμε από τη μια τους αστυνομικούς (γραμματείς, οδηγούς, οικιακούς βοηθούς ) της Ασφάλειας υψηλών προσώπων -μόνο ασφάλεια δεν προσφέρουν- έχουμε τους γραφειοκράτες αστυνομικούς και από την άλλη έχουμε και τους αστυνομικούς του δρόμου που κάνουν ότι μπορούν να βρουν λίγο «βίσμα» για μετακίνηση. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της αποδιοργάνωσης και της αναποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μιας αστυνομίας που τυχαία έχει και καμιά επιτυχία ή κάποιο θύμα αστυνομικό, όπως θα μπορούσε να έχει και στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, μιας αστυνομίας που από τύχη δεν έχει κι άλλα τέτοια περιστατικά.
Η δουλειά των αστυνομικών είναι στους δρόμους, στα περίπολα, στον τόπο του εγκλήματος, δεν είναι δουλειά των αστυνομικών η γραμματειακή υποστήριξη βουλευτών και υπουργών, δεν είναι δουλεία των αστυνομικών η γραφειοκρατική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η σωστή εκπαίδευση, η κοινωνική εκπαίδευση, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του καθήκοντος και όχι του βολέματος, η ίση μεταχείριση, η καλή αμοιβή, τα αντικειμενικά κριτήρια προαγωγής και τοποθέτησης σε θέσης ευθύνης και όχι σε θέσεις γραφείων, είναι τα βασικά στοιχεία εξυγίανσης της ΕΛΑΣ. Μπορεί να ακούγονται απλά, όμως οι πολιτικές ηγεσίες φοβούνται το πολιτικό κόστος της εφαρμογής τους. Για φανταστείτε τι κόστος θα είχε μια απόφαση που θα επανέφερε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις βισματικές θέσεις απλά στη δουλεία τους. Αυτό είναι το πρόβλημα, οι πολιτικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται, για να μη χαθούν ψήφοι, το πολιτικό κόστος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.