Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελληνική Αστυνομία ξανά .....

Η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από την παρακάτω αναφορά ενός αστυνομικού που υπηρετούσε στη Δοϊράνη. Σας την παραθέτω όπως τη βρήκα σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Σεληναζούσης και Λαμπυριζούσης της σελήνης παρά λίμνη της Δοϊράνης εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε σταθείτε ρε πούστηδες γαμώ το Χριστό σας, και απαντησάντων θα μας κλάσετε τ αρχίδια, απέδρασον.
Με αφορμή λοιπόν το επεισόδιο της Θεσσαλονίκης θα χουμε πάλι να λέμε για τις ευθύνες, για τα λάθη, για την ολιγωρία της ΕΛ.ΑΣ., για την Ε.Δ.Ε. που θα διενεργηθεί και θα αποδοθούν ευθύνες, για το αθώο θύμα, για την αντιπολίτευση που θα ζητά ευθύνες, για την κυβέρνηση που θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Θα χουμε πάλι να μας βασανίζει ένα τεράστιο γιατί. Η απάντηση είναι η λύση του προβλήματος και είναι απλή. Καταρχήν έχουμε (και) την Αστυνομία που μας αξίζει. Μια αστυνομία που αποτελείται από συμπολίτες μας και περιλαμβάνει σίγουρα άξιους και υπεύθυνους επαγγελματίες. Μια αστυνομία όμως που λειτουργεί πελατειακά όπως σχεδόν τα πάντα, μια αστυνομία κακοπληρωμένη, μια αστυνομία ανεκπαίδευτη, μια αστυνομία με νοοτροπία παρελθόντων ετών με συμπεριφορές άλλοτε αυταρχικές και άλλοτε «ωχαδερφισμού», μια αστυνομία δυο ταχυτήτων. Έχουμε από τη μια τους αστυνομικούς (γραμματείς, οδηγούς, οικιακούς βοηθούς ) της Ασφάλειας υψηλών προσώπων -μόνο ασφάλεια δεν προσφέρουν- έχουμε τους γραφειοκράτες αστυνομικούς και από την άλλη έχουμε και τους αστυνομικούς του δρόμου που κάνουν ότι μπορούν να βρουν λίγο «βίσμα» για μετακίνηση. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της αποδιοργάνωσης και της αναποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μιας αστυνομίας που τυχαία έχει και καμιά επιτυχία ή κάποιο θύμα αστυνομικό, όπως θα μπορούσε να έχει και στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, μιας αστυνομίας που από τύχη δεν έχει κι άλλα τέτοια περιστατικά.
Η δουλειά των αστυνομικών είναι στους δρόμους, στα περίπολα, στον τόπο του εγκλήματος, δεν είναι δουλειά των αστυνομικών η γραμματειακή υποστήριξη βουλευτών και υπουργών, δεν είναι δουλεία των αστυνομικών η γραφειοκρατική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η σωστή εκπαίδευση, η κοινωνική εκπαίδευση, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του καθήκοντος και όχι του βολέματος, η ίση μεταχείριση, η καλή αμοιβή, τα αντικειμενικά κριτήρια προαγωγής και τοποθέτησης σε θέσης ευθύνης και όχι σε θέσεις γραφείων, είναι τα βασικά στοιχεία εξυγίανσης της ΕΛΑΣ. Μπορεί να ακούγονται απλά, όμως οι πολιτικές ηγεσίες φοβούνται το πολιτικό κόστος της εφαρμογής τους. Για φανταστείτε τι κόστος θα είχε μια απόφαση που θα επανέφερε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις βισματικές θέσεις απλά στη δουλεία τους. Αυτό είναι το πρόβλημα, οι πολιτικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται, για να μη χαθούν ψήφοι, το πολιτικό κόστος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...