Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα των Διαφωνούντων , των Σιωπούντων και των Ναιναίκων



Με το ζήτημα της διαφωνίας ως ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο ¨ΖΗΤΗΜΑ¨. Με το ζήτημα των διαφωνούντων θα ασχοληθούμε τώρα, με αυτούς, δηλαδή, που τολμούν να εκφράσουν την άλλη άποψη, έστω κι αν αποτελούν μειοψηφία. Όταν λέμε διαφωνούντες, εννοούμε, ασφαλώς, αυτούς που έρχονται σε αντίθεση με την άποψη την προδήλως πλειοψηφική, την άποψη που συνήθως εκφράζεται από την πλευρά της εξουσίας. Η διαφωνία ενοχλεί, συνήθως, την κρατούσα τάξη, το κατεστημένο δηλαδή. Γι αυτό και σχεδόν κάθε φορά που εκφράζεται διαφωνία, επιχειρείται η απαξίωση των διαφωνούντων, η περιθωριοποίηση της άποψης και η απρόσκοπτη συνέχεια της νομής της εξουσίας.
Αυτοί, λοιπόν, που τολμούν να καταθέτουν δημόσια την πραγματική άποψη που έχουν και υφίστανται, ενδεχομένως, τις συνέπειες που παραπάνω περιγράψαμε, πιστεύω πως είναι λίγοι και στο διάβα γίνονται ακόμα λιγότεροι. Θεωρώ πως αυτοί είναι οι δυνατοί, οι θαρραλέοι, οι άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις έστω και με προσωπικό κόστος, οι άνθρωποι που διαμορφώνουν ισχυρές πλειοψηφίες. Αυτούς, όμως, που τολμούν να εκφράσουν την ειλικρινή άλλη γνώμη, το κατεστημένο προσπαθεί να τους φιμώσει με εκφράσεις όπως: «τι θέλει τώρα αυτός» , «τι τον ενδιαφέρει» κ.α. τέτοια, χωρίς βέβαια να απαντούν στην ουσία, χωρίς να ανοίγουν το δημόσιο διάλογο. Αυτοί, πάντως, είναι οι λίγοι.
Οι πολλοί είναι αυτοί που ενώ γνωρίζουν σιωπούν, σιωπούν γιατί ... «που να μπλέκω τώρα σου λέει». Αυτοί, δηλαδή, που απλά φοβούνται να καταθέσουν την άποψη τους. Αυτοί διαθέτουν το αισθητήριο της διαμόρφωσης της γνώμης, δεν διαθέτουν όμως αυτό που λέμε, το θάρρος της γνώμης. Συνήθως, δεν εποφθαλμιούν απολαβές με αντάλλαγμα τη σιωπή τους, απλά σιωπούν, πιστεύοντας πως «η σιωπή είναι χρυσός».
Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτοί που εγώ ονομάζω «Ναιναίκους». Οι Ναιναίκοι λοιπόν είναι αυτοί που λένε σε όλα ναι, λένε ναι σε όλες τις μορφές εξουσίας, συντάσσονται πάντα με την κρατούσα γνώμη και με μοναδικό σκοπό, μικροανταλλάγματα. Ανταλλάσσουν, δηλαδή, την αξιοπρέπειά τους με πράγματα «φθηνά». Με αυτούς νομίζω δεν αξίζει να ασχοληθούμε καθόλου.
Στον αντίποδα της παραπάνω κατηγορίας είναι αυτή η κατηγορία που προβάλλει διαφωνίες για όλα, «όχι» σε όλα. Σκοπός αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων είναι να υποσκάψουν τους κρατούντες και στη συνέχεια να διεκδικήσουν οι ίδιοι την «εξουσία».
Εδώ, δηλαδή, πρέπει να δούμε τα κίνητρα των διαφωνούντων. Αποτελεί η διαφωνία τους, μια πηγαία και αγνή άποψη ή υπάρχει ιδιοτέλεια πίσω από την δημόσια κατάθεση με σκοπό την απαξίωση της προσπάθειας και του έργου αυτών που διαχειρίζονται όλων τις μορφές εξουσίας;
Τα πάντα είναι προς αξιολόγηση. Έχω, πάντως, τη γνώμη, πως όλοι, ή σχεδόν όλοι, ξέρουμε την αλήθεια ή τουλάχιστον τη διαισθανόμαστε. Το ζήτημα είναι πως τη μεταφράζουμε, πως την προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα και ενδεχομένως και πως, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνουμε άποψη και την εκφράζουμε δημόσια ή την κρατάμε για τον εαυτό μας. Το ζήτημα δηλαδή είναι να αναζητάς την αλήθεια, να αποκτάς τη γνώση, να διαμορφώνεις άποψη και να την καταθέτεις άδολα, χωρίς μικρότητες και ιδιοτέλειες, χωρίς φόβους. Το ζήτημα είναι να συλλογάσαι ελεύθερα γιατί όπως έγραφε ο Ρήγας Φεραίος «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Σχόλια

Ο χρήστης barel είπε…
Δυστυχώς τα τραγικότερα σφάλματα στις ανθρώπινες κοινωνίες έγιναν σε καταστάσεις όπου κατα κάποιο τρόπο όλοι συμφωνούσαν. Η αγελαία σκέψη οφείλεται για χρεοκοπημένες επιχειρηματικές ιδέες , αφού δεν υπήρχε η διαφορεική φωνή, η άλλη άποψη. Ακόμη και στρατιωτικές αποτυχίες όπως το Pearl Harbor χρεώνονται στην έλλειψη της άλλης γνώμης. Για το λόγο αυτό στις σύγχρονες επιχειρήσεις επιβάλουν την διαφωνίας θέτοντας κάποιον στα meeting να παίζει το δικηγόρο του διαβόλου ώστε να διαφωνεί και να μην οδηγούνται σε σφάλματα. Όταν η διαφωνία βέβαια εκφράζεται αβίαστα τότε τα πράγματα είναι ιδανικά. Η διαφορετική άποψη, η διαφωνία και η διαφορετικότητα είναι υγεία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.