Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Μία Δεκεμβρίου 1893. Ο Χαρίλαος Τρικούπης εκστομίζει στη Βουλή την ιστορική φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Στα 115 χρόνια που ακολούθησαν, η φράση αυτή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να εργάζεται σε δύο –τρεις δουλειές , εξακολουθεί να πληρώνει τις δώσεις του , εξακολουθεί να χρωστάει και να χρεώνεται , εξακολουθεί να πιστεύει(αισιόδοξοι οι Έλληνες) πως θα έρθουν καλύτερες μέρες. Καλύτερες μέρες σημαίνουν για το μέσο Έλληνα πως θα αυξηθούν οι μισθοί , θα βρει καλύτερη δουλειά κλπ, κλπ. Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο ποσοστό που πιστεύει πως καλύτερες μέρες θα έρθουν όταν καταφέρει να «εμπλακεί» στα γρανάζια της εξουσίας, στα διαπλεκόμενα, στα « κονέ» κατά την έκφραση του συρμού. Έτσι δίδαξαν τον λαό οι αετονύχηδες του δημόσιου χρήματος!
Για να έλθουμε όμως στο σήμερα , η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση , με την παρέμβαση των ισχυρών παρουσίασε για σήμερα σημάδια υποχώρησης. Δεν ξέρω αν τελικά αποφευχθεί ή αν συνέπειές της θα είναι ηπιότερες, εκείνο που ξέρω είναι πως στην Ελλάδα τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα. Η εσωτερική κρίση , αυτή που πλήττει ούτως ή άλλος το μέσο Έλληνα , το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον εργάτη , τον υπάλληλο , τον αγρότη κλπ , θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αν κάτι σημαντικό δεν συμβεί , αν ο κόσμος που βιώνει καθημερινά , εδώ και χρόνια την αναξιοκρατία , την εκδούλευση , τον εμπαιγμό και την απάτη των εκάστοτε κυβερνώντων , δεν πάρει στα σοβαρά αυτήν τη κατάσταση , αν δεν καταλάβει πως τα μικρορουσφέτια που του χρεώνουν με εξάρτηση μιας ζωής , δε λύνουν ούτε το πρόβλημά του, ούτε τα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.