Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζορμπάς:Συνταγματική εκτροπή....

...η μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή!
.
«Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην εισαγγελία και η μη υποβολή της στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της εκδηλωθείσης πολιτικής διαθέσεως περί συγκρότησης Επιτροπών της Βουλής συνιστά συνταγματική εκτροπή».Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Ζορμπάς, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις σημερινές εξελίξεις για το θέμα. (Σ. Σ. Ο κ. Ζορμπάς μας παρακάλεσε να διαβιβάσουμε την δήλωσή του προς όλα τα μπλογκς..

Σχόλια

Ο χρήστης bas είπε…
Κάποιος να τους ρωτήσει...
πολιτική και ... > Ελλάδα - Νέα Δημοκρατία

Η νομική θα έπρεπε να είναι ορθός λόγος. Ή έστω να εφάπτεται σ’ αυτόν. Δυστυχώς, όμως, η απονομή δικαίου πολλές φορές στρεβλώνεται. Είτε από την ιστορία, είτε από σκοπιμότητες, είτε συνήθως και από τα δύο, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται ακόμη και από τη στοιχειώδη λογική. Κάπως έτσι πρέπει να γεννήθηκε και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η ιστορία προηγούμενων πολιτικών διώξεων μαζί με τη σκοπιμότητα - είτε γιατί κάποιες πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να κριθούν με τον αυστηρό πήχυ της δικαιοσύνης (π.χ. στις προμήθειες των εξοπλισμών μπαίνουν και διπλωματικά κριτήρια), είτε απλώς για να εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο - έφτιαξαν ένα νομοθετικό πλαίσιο που η απονομή της δικαιοσύνης εξαρτάται από την συχνότητα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Το παράλογο του εν λόγω νόμου έχει επισημανθεί πολλάκις, αλλά τώρα δεν αφίσταται του ορθού λόγου μόνο ο νόμος, αλλά και η ερμηνεία του. Το άρθρο 86 του Συντάγματος, παράγραφος 2 είναι σαφές: «Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα (Σ.Σ.: εννοεί υπουργούς και υφυπουργούς) και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.» Καταρχήν το «αμελλητί», σύμφωνα με όλα τα λεξικά της ελληνικής, σημαίνει «αμέσως. Χωρίς χρονοτριβή». Δεν σημαίνει ούτε «σε λίγο», ούτε «σε καμιά δεκαριά μέρες για να δέσει η υπόθεση» όπως ισχυρίζονται μερικοί.

Δεύτερον: η φράση «διαβιβάζονται στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση» σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει. Να το επαναλάβουμε: στη Βουλή τα στοιχεία στέλνει αυτός που διενεργεί την εξέταση. Ούτε ο προϊστάμενός του, ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ούτε ο Θεός ο ίδιος. Κι αυτό για ένα λόγο παραπάνω: αν έμπαιναν τα στοιχεία στη βάσανο της ιεραρχίας το «αμελλητί» καταργείται. Μέχρι να το σκεφτεί ο προϊστάμενος, να το ξανασκεφτεί ο εισαγγελέας έχουν περάσει οι «καμιά δεκαριά μέρες». Στο ίδιο εδάφιο του Συντάγματος επίσης προβλέπεται «Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση (Σ.Σ.: υπουργών και υφυπουργών) ...δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής».

Ας ξεχάσουμε την «δίωξη, ανάκριση και προανάκριση». Αν κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης (που επίσης σημαίνει ό,τι λέει η λέξη), όπως γίνεται τώρα με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πάει ο οδηγός του ηγούμενου και πει στον εισαγγελέα ότι «εγώ πήγαινα κάθε μέρα τον Αγιο Εφραίμ στον Χ υπουργό» ο δικαστικός δεν μπορεί καν να διασταυρώσει τη μαρτυρία. Δεν μπορεί να καλέσει τον υπουργό ή υφυπουργό και να τον ρωτήσει αν η μαρτυρία ευσταθεί, πόσω δε μάλλον τι έλεγαν σ’ αυτά τα ραντεβού. Ομως κάποιος πρέπει να τους ρωτήσει. Συνεπώς τη δουλειά αυτή αναλαμβάνει μια επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν μπορεί να είναι εξεταστική διότι τέτοιες επιτροπές συνήθως ξεκινούν με το ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι η Βιστωνίδα;»

Γι’ αυτό κάποιος οφείλει να τους ρωτήσει: «τι έκανε ο Εφραίμ στο γραφείο σας;» Και αφού δεν μπορεί να το κάνει ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να το κάνει μια προανακριτική επιτροπή...
Πάσχος Μανδραβέλης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.10.2008
...Από το blog του

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.