Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...
Σχόλια
πολιτική και ... > Ελλάδα - Νέα Δημοκρατία
Η νομική θα έπρεπε να είναι ορθός λόγος. Ή έστω να εφάπτεται σ’ αυτόν. Δυστυχώς, όμως, η απονομή δικαίου πολλές φορές στρεβλώνεται. Είτε από την ιστορία, είτε από σκοπιμότητες, είτε συνήθως και από τα δύο, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται ακόμη και από τη στοιχειώδη λογική. Κάπως έτσι πρέπει να γεννήθηκε και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η ιστορία προηγούμενων πολιτικών διώξεων μαζί με τη σκοπιμότητα - είτε γιατί κάποιες πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να κριθούν με τον αυστηρό πήχυ της δικαιοσύνης (π.χ. στις προμήθειες των εξοπλισμών μπαίνουν και διπλωματικά κριτήρια), είτε απλώς για να εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο - έφτιαξαν ένα νομοθετικό πλαίσιο που η απονομή της δικαιοσύνης εξαρτάται από την συχνότητα των εκλογικών αναμετρήσεων.
Το παράλογο του εν λόγω νόμου έχει επισημανθεί πολλάκις, αλλά τώρα δεν αφίσταται του ορθού λόγου μόνο ο νόμος, αλλά και η ερμηνεία του. Το άρθρο 86 του Συντάγματος, παράγραφος 2 είναι σαφές: «Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα (Σ.Σ.: εννοεί υπουργούς και υφυπουργούς) και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.» Καταρχήν το «αμελλητί», σύμφωνα με όλα τα λεξικά της ελληνικής, σημαίνει «αμέσως. Χωρίς χρονοτριβή». Δεν σημαίνει ούτε «σε λίγο», ούτε «σε καμιά δεκαριά μέρες για να δέσει η υπόθεση» όπως ισχυρίζονται μερικοί.
Δεύτερον: η φράση «διαβιβάζονται στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση» σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει. Να το επαναλάβουμε: στη Βουλή τα στοιχεία στέλνει αυτός που διενεργεί την εξέταση. Ούτε ο προϊστάμενός του, ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ούτε ο Θεός ο ίδιος. Κι αυτό για ένα λόγο παραπάνω: αν έμπαιναν τα στοιχεία στη βάσανο της ιεραρχίας το «αμελλητί» καταργείται. Μέχρι να το σκεφτεί ο προϊστάμενος, να το ξανασκεφτεί ο εισαγγελέας έχουν περάσει οι «καμιά δεκαριά μέρες». Στο ίδιο εδάφιο του Συντάγματος επίσης προβλέπεται «Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση (Σ.Σ.: υπουργών και υφυπουργών) ...δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής».
Ας ξεχάσουμε την «δίωξη, ανάκριση και προανάκριση». Αν κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης (που επίσης σημαίνει ό,τι λέει η λέξη), όπως γίνεται τώρα με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πάει ο οδηγός του ηγούμενου και πει στον εισαγγελέα ότι «εγώ πήγαινα κάθε μέρα τον Αγιο Εφραίμ στον Χ υπουργό» ο δικαστικός δεν μπορεί καν να διασταυρώσει τη μαρτυρία. Δεν μπορεί να καλέσει τον υπουργό ή υφυπουργό και να τον ρωτήσει αν η μαρτυρία ευσταθεί, πόσω δε μάλλον τι έλεγαν σ’ αυτά τα ραντεβού. Ομως κάποιος πρέπει να τους ρωτήσει. Συνεπώς τη δουλειά αυτή αναλαμβάνει μια επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν μπορεί να είναι εξεταστική διότι τέτοιες επιτροπές συνήθως ξεκινούν με το ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι η Βιστωνίδα;»
Γι’ αυτό κάποιος οφείλει να τους ρωτήσει: «τι έκανε ο Εφραίμ στο γραφείο σας;» Και αφού δεν μπορεί να το κάνει ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να το κάνει μια προανακριτική επιτροπή...
Πάσχος Μανδραβέλης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.10.2008
...Από το blog του