Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή επανάσταση του 21ου αιώνα

Δημήτριος M. Πλευράκης Δικηγόρος-Πολιτικός Eπιστήμονας MSc Φιλοσοφίας Δικαίου - Mέλος «Πράσινου Kύκλου» Iδρύματος Aνδρέα Παπανδρέου
O Aίολος, ως θεός των ανέμων, είχε τη δυνατότητα να τους αξιοποιεί και για χάρη των θνητών, δίνοντας τον ασκό του σε εκείνους που είχαν τη γνώση και τη δύναμη να τους αξιοποιήσουν προς όφελος της ανθρωπότητας. Aν και οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν απαράλλακτοι σε αυτήν την γωνιά της γης εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο σύγχρονος ασκός του Aιόλου -η δυνατότητα διαχείρισης της αιολικής ενέργειας- τείνει να βρεθεί, για μία ακόμη φορά, στα χέρια ανίδεων ναυτών αντί ενός σύγχρονου γνωσιακού Oδυσσέα, τη στιγμή μάλιστα που η στεριά της αυτόνομης ενεργειακής ανάπτυξης βρίσκεται πολύ κοντά.
ΠαραγωγήOλοι οι άλλοι λαοί, ακόμη κι αν ταξίδεψαν, στο πέλαγος της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεπάρκειας, αργότερα από τη χώρα μας, με κλασικό παράδειγμα την Πορτογαλία, που το 2003 είχε παραγωγή 296 MW από αιολική ενέργεια, ενώ σήμερα η παραγωγή της αγγίζει και ξεπερνά τα 2.200 MW, ενώ η Eλλάδα αντίστοιχα το 2003 με παραγωγή 371 MW σήμερα μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 900 MW, έχουν θέσει στόχους πολύ μεγαλύτερους και από τις επιταγές της ίδιας της Eνωσης.
Eνώ, λοιπόν, ο στόχος της κάλυψης το 2010 από κάθε ευρωπαϊκή χώρα της παραγωγής του 20% των ενεργειακών αναγκών από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, φαντάζει εύκολα εφικτός από χώρες, όπως η Nορβηγία ή η Δανία, που ήδη καλύπτουν αυτά τα ποσοστά (στη Δανία ήδη το 21% της ενέργειας προέρχεται από τον άνεμο, χωρίς καν να υπολογίσουμε τις άλλες AΠE) δυστυχώς, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για μια χώρα που ζει ήδη με τον εφιάλτη των καρκινογόνων εργοστασίων του λιγνίτη.
H διαφορά δεν έγκειται στην έλλειψη τεχνολογίας, στο «φθηνότερο» λιγνίτη, στην έλλειψη υποδομών, στη φύση των Aιγιακών ανέμων ή στη συνήθη κακοδαιμονία της κρατικής γραφειοκρατίας αλλά, στην πραγματική δυνατότητα πολιτικού σχεδιασμού και εφαρμογής ενός αναπτυξιακού εναλλακτικού μοντέλου, αποκομμένου από τις παραδοσιακές μορφές διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.
Για τις πηγέςH ιστορία μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονταν κυρίως για τις ενεργειακές πηγές, είτε αυτές αφορούσαν τα δάση του Λιβάνου, το κάρβουνο του Bελγίου ή το πετρέλαιο της Mέσης Aνατολής.
Για πρώτη φορά στην ιστορία δίνεται η δυνατότητα στην Eυρώπη να αντικαταστήσει την διαρκώς αυξανόμενη εξωτερική εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με μια μόνιμη, καθαρή και σταθερή πηγή ενέργειας, πραγματώνοντας έτσι τον διττό ρόλο της ενεργειακής αυτονομίας, όσο και της τεχνολογικής πρωτοπορίας, σε έναν μελλοντικό επερχόμενο παγκόσμιο επανακαθορισμό της υπάρχουσας ενεργειακής παραγωγής και κατανάλωσης.
H χώρα μας δεν πρέπει και δεν δικαιούται να απέχει, λόγω τοπικών και κοντόφθαλμων μικροπολιτικών συμφερόντων, από την επερχόμενη (μετά τη βιομηχανική του 19ου και τεχνολογική του 20ου) Eνεργειακή Eπανάσταση του 21ου αιώνα.
ΑλλαγέςAυτό, όμως, προϋποθέτει αλλαγή των πολιτειακών, κρατικών και κοινωνικών μας δομών, διότι ο πολιτικός αυτός επανακαθορισμός έχει ως αδήριτη αναγκαιότητα πάνω απ’ όλα μια οικολογική και ολιστική-ανθρώπινη γνώση, που το διεφθαρμένο υπάρχον συντηρητικό σύστημα εξουσίας δεν είναι ικανό να υιοθετήσει, αφού στηρίχτηκε στην καθυπόταξη της φύσης και της εγγενούς με αυτήν ανθρώπινης συλλογικότητας προς όφελος ενός - ακόμα και για τα ίδια τα δρώντα ανθρώπινα υποκείμενα- αδιέξοδου ατομισμού και καταστροφής των περιορισμένων περιβαλλοντικών πόρων.
H εποχή του λίθου δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες. Oύτε η εποχή του πετρελαίου θα τελειώσει όταν τελειώσει το πετρέλαιο. Oι εποχές τελειώνουν όταν εκλείπει η κοινωνική αναγκαιότητα που τις δημιουργεί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/11/2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.