Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή επανάσταση του 21ου αιώνα

Δημήτριος M. Πλευράκης Δικηγόρος-Πολιτικός Eπιστήμονας MSc Φιλοσοφίας Δικαίου - Mέλος «Πράσινου Kύκλου» Iδρύματος Aνδρέα Παπανδρέου
O Aίολος, ως θεός των ανέμων, είχε τη δυνατότητα να τους αξιοποιεί και για χάρη των θνητών, δίνοντας τον ασκό του σε εκείνους που είχαν τη γνώση και τη δύναμη να τους αξιοποιήσουν προς όφελος της ανθρωπότητας. Aν και οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν απαράλλακτοι σε αυτήν την γωνιά της γης εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο σύγχρονος ασκός του Aιόλου -η δυνατότητα διαχείρισης της αιολικής ενέργειας- τείνει να βρεθεί, για μία ακόμη φορά, στα χέρια ανίδεων ναυτών αντί ενός σύγχρονου γνωσιακού Oδυσσέα, τη στιγμή μάλιστα που η στεριά της αυτόνομης ενεργειακής ανάπτυξης βρίσκεται πολύ κοντά.
ΠαραγωγήOλοι οι άλλοι λαοί, ακόμη κι αν ταξίδεψαν, στο πέλαγος της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεπάρκειας, αργότερα από τη χώρα μας, με κλασικό παράδειγμα την Πορτογαλία, που το 2003 είχε παραγωγή 296 MW από αιολική ενέργεια, ενώ σήμερα η παραγωγή της αγγίζει και ξεπερνά τα 2.200 MW, ενώ η Eλλάδα αντίστοιχα το 2003 με παραγωγή 371 MW σήμερα μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 900 MW, έχουν θέσει στόχους πολύ μεγαλύτερους και από τις επιταγές της ίδιας της Eνωσης.
Eνώ, λοιπόν, ο στόχος της κάλυψης το 2010 από κάθε ευρωπαϊκή χώρα της παραγωγής του 20% των ενεργειακών αναγκών από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, φαντάζει εύκολα εφικτός από χώρες, όπως η Nορβηγία ή η Δανία, που ήδη καλύπτουν αυτά τα ποσοστά (στη Δανία ήδη το 21% της ενέργειας προέρχεται από τον άνεμο, χωρίς καν να υπολογίσουμε τις άλλες AΠE) δυστυχώς, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για μια χώρα που ζει ήδη με τον εφιάλτη των καρκινογόνων εργοστασίων του λιγνίτη.
H διαφορά δεν έγκειται στην έλλειψη τεχνολογίας, στο «φθηνότερο» λιγνίτη, στην έλλειψη υποδομών, στη φύση των Aιγιακών ανέμων ή στη συνήθη κακοδαιμονία της κρατικής γραφειοκρατίας αλλά, στην πραγματική δυνατότητα πολιτικού σχεδιασμού και εφαρμογής ενός αναπτυξιακού εναλλακτικού μοντέλου, αποκομμένου από τις παραδοσιακές μορφές διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.
Για τις πηγέςH ιστορία μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονταν κυρίως για τις ενεργειακές πηγές, είτε αυτές αφορούσαν τα δάση του Λιβάνου, το κάρβουνο του Bελγίου ή το πετρέλαιο της Mέσης Aνατολής.
Για πρώτη φορά στην ιστορία δίνεται η δυνατότητα στην Eυρώπη να αντικαταστήσει την διαρκώς αυξανόμενη εξωτερική εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με μια μόνιμη, καθαρή και σταθερή πηγή ενέργειας, πραγματώνοντας έτσι τον διττό ρόλο της ενεργειακής αυτονομίας, όσο και της τεχνολογικής πρωτοπορίας, σε έναν μελλοντικό επερχόμενο παγκόσμιο επανακαθορισμό της υπάρχουσας ενεργειακής παραγωγής και κατανάλωσης.
H χώρα μας δεν πρέπει και δεν δικαιούται να απέχει, λόγω τοπικών και κοντόφθαλμων μικροπολιτικών συμφερόντων, από την επερχόμενη (μετά τη βιομηχανική του 19ου και τεχνολογική του 20ου) Eνεργειακή Eπανάσταση του 21ου αιώνα.
ΑλλαγέςAυτό, όμως, προϋποθέτει αλλαγή των πολιτειακών, κρατικών και κοινωνικών μας δομών, διότι ο πολιτικός αυτός επανακαθορισμός έχει ως αδήριτη αναγκαιότητα πάνω απ’ όλα μια οικολογική και ολιστική-ανθρώπινη γνώση, που το διεφθαρμένο υπάρχον συντηρητικό σύστημα εξουσίας δεν είναι ικανό να υιοθετήσει, αφού στηρίχτηκε στην καθυπόταξη της φύσης και της εγγενούς με αυτήν ανθρώπινης συλλογικότητας προς όφελος ενός - ακόμα και για τα ίδια τα δρώντα ανθρώπινα υποκείμενα- αδιέξοδου ατομισμού και καταστροφής των περιορισμένων περιβαλλοντικών πόρων.
H εποχή του λίθου δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες. Oύτε η εποχή του πετρελαίου θα τελειώσει όταν τελειώσει το πετρέλαιο. Oι εποχές τελειώνουν όταν εκλείπει η κοινωνική αναγκαιότητα που τις δημιουργεί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/11/2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...