Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα Του Φράγματος του Αποσελέμη και ο Καποδίστριας ΙΙ

Στο Οροπέδιο Λασιθίου έχουν ξεκινήσει τα έργα για το Φράγμα του Αποσελέμη χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι περισυλλογής νερού, χωρίς να έχουν διευκρινισθεί οι απαγορεύσεις που θα επιβληθούν στο Οροπέδιο μετά την κατασκευή του Φράγματος, χωρίς να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ακόμα και για την εξασφάλιση νερού στο Οροπέδιο που και αυτό το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία. Ενώ, λοιπόν, το Οροπέδιο δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που χρειάζεται, είτε για πόσιμο, είτε για το πότισμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κάποιοι επιτήδειοι δρομολόγησαν την υδρο.... αφαίμαξη του Οροπεδίου.
Το Οροπέδιο Λασιθίου έχει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε νερό. Τόσο για πότισμα όσο και για πόσιμο. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Το μαρτυρούσαν και οι ανακοινώσεις του Δήμου την καλοκαιρινή περίοδο. Στην τηλεόραση του Δήμου προβάλλονται, επίσης, ανακοινώσεις για τον καθαρισμό σε βάγκες και ποτάμια, αφού, όπως είχε πει στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΔΙΚΤΑΙΟΣ ο κύριος Κοτσώνης(.......), ο καθαρισμός αυτός εντάσσεται στα αντισταθμιστικά για το Οροπέδιο έργα. Όλα αυτά δημιουργούν προβληματισμό για τον κοινό νου, δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι όλα σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Φράγμα του Αποσελέμη. Πως, δηλαδή, ξαφνικά, εν το μέσω του θέρους, έπιασε η ευαισθησία τις αρμόδιες υπηρεσίες να καθαρίσουν τις βάγκες και τα ποτάμια, πως ξαφνικά τους έπιασε η ευαισθησία για το περιβάλλον. Παράλληλα, η τέλεια ειρωνεία στις ανακοινώσεις της τηλεόρασης του Δήμου: «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ»!! Μια τέτοια ανακοίνωση δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, να είναι μεμπτή, μιας και το νερό πρέπει σε κάθε περίπτωση να το προσέχουμε. Η συγκυρία, όμως, καθιστά την ανακοίνωση αποδεικτικό στοιχείο αφενός της έλλειψης του νερού στο Οροπέδιο και αφετέρου, σε συνδυασμό με τις άλλες προαναφερόμενες ανακοινώσεις, την ανάγκη να καθορισθούν και να διατυπωθούν δημόσια, έστω και τώρα, οι ακριβείς όροι περισυλλογής του νερού για το Φράγμα Αποσελέμη καθώς και ότι άλλο σχετίζεται με το Φράγμα.
Αυτό είναι το ένα Ζήτημα –το μεγαλύτερο θεωρώ – για το Οροπέδιο. Το άλλο ζήτημα είναι ο Καποδίστριας II. Γενικά πιστεύω πως καμιά υπερβολή δεν είναι καλή. Ο Καποδίστριας Ι, με το νόμο του Α. Παπαδόπουλου έλυσε αρκετά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της βιωσιμότητας μικρών κοινοτήτων και συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση. Τώρα φαίνεται να οδηγούμαστε από την αποκέντρωση στη συγκέντρωση και από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανείς, ο οποίος να πιστεύει πως το Οροπέδιο θα ωφεληθεί αν ενσωματωθεί διοικητικά με το Δήμο Αγίου Νικολάου, όπως ανακοινώθηκε, ή με οποιοδήποτε άλλο Δήμο. Το Οροπέδιο πρέπει να παραμείνει δήμος –έτσι το καθόρισε και η φύση- και σε αυτό δεν χωρεί αμφιβολία. Για να παραμείνει όμως δήμος το Οροπέδιο πρέπει να κρατήσει τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του, πρέπει να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους του και κατεξοχήν το νερό και μάλιστα να το διαχειριστεί αποτελεσματικά για τους κατοίκους του. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, όπως λέει και ο Δήμος στις ανακοινώσεις του, χωρίς νερό δεν υπάρχει λόγος να κρατηθεί ο Δήμος, λέω εγώ. Συνεπώς ξαναγυρνάμε στο ζήτημα του Φράγματος του Αποσελέμη. Δεν ξέρω αν επιχειρηθεί από κάποιους να αλλάξουν την ατζέντα και ως διεκδικητικό πλαίσιο να ορισθεί η διατήρηση του Δήμου, πάντως για μένα το Φράγμα του Αποσελέμη και οι συνέπειές του πρέπει να αποτελούν για το Οροπέδιο το πρώτο και μεγάλο Ζήτημα, ο Καποδίστριας ΙΙ, το δεύτερο. Και τα δυο μαζί, βεβαίως, μπορούν να δώσουν τη χαριστική βολή στο Οροπέδιο όπως εύστοχα είχε αναφέρει σχετικά ο πρόσφατα εκλιπών Νομάρχης Λασιθίου Στρατάκης Αντώνης. Είναι, λοιπόν, η ώρα και η στιγμή κατά την οποία πρέπει να σταθούμε όλοι υπεύθυνα απέναντι στην ιστορία και το μέλλον του τόπου και με ευθυκρισία και λεβεντιά να θέσουμε τα ζητήματα στην αληθινή τους διάσταση. Αυτή είναι και η προτροπή του πνευματικού μας ηγέτη Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ Νεκτάριου, ο οποίος στην πανήγυρη του Αγίου Ιωάννη με έναν εκ καρδίας φλέγοντα λόγο εξέφρασε δημόσια την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις του Φράγματος στο Οροπέδιο. Παρόλα αυτά στο Οροπέδιο βασιλεύει σιωπή!!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
κ. Μακράκη κάναμε link το ενδιαφέρον άρθρο σας για τον Αποσελέμη στο blog μας:
vrachassi.blogspot.com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΧΑΡΤΗΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΧΑΡΤΗΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ο χρήστης ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε…
Αγαπητέ Φίλε,

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν την πραγματικότητα υπάρχει ελπίδα. Πάντως το ζήτημα είναι τεράστιο και πρέπει να άναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.