Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της Κυριακής

Με αφορμή τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας , την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη πτώση του τζίρου, τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων του κέντρου την τελευταία Κυριακή του έτους, για την ανακούφιση των πληγέντων. Ακολούθησε το γνωστό μπάχαλο , η διεκδίκηση και από άλλους εμπορικούς συλλόγους να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή και κάπως έτσι άρχισε να συζητιέται το ζήτημα της κατάργησης ή όχι της Κυριακής ως αργίας. Καταρχήν όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν υπερασπιστές της αργίας.
Μια προσεκτικότερη ανάγνωση όμως γεννά ερωτήματα. Ακούστηκαν επιχειρήματα του τύπου « κινδυνεύουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πτώσης του τζίρου» , « οι εργαζόμενοι θέλουν να εργασθούν γιατί είναι μια οικογένεια με τους εργοδότες» , « οι καταναλωτές θέλουν να στηρίξουν τα μαγαζιά του κέντρου και επιπλέον δεν πρόλαβαν να κάνουν τα ψώνια τους» « μπορεί να εργασθεί όποιος θέλει» κλπ, κλπ .
Με τον κοινό νου η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28/12, επιφέρει κέρδη ή ανακούφιση αν προτιμάτε στους επιχειρηματίες.
Σίγουρα όμως κανείς εργαζόμενος δεν θα ήθελε να απουσιάζει από το σπίτι του χρονιάρες μέρες.
Σίγουρα η διατήρηση ή όχι των θέσεων εργασίας δεν θα εξαρτηθεί από την αύξηση του τζίρου μιας ημέρας.
Σίγουρα κανείς εργαζόμενος δεν θα αρνηθεί να εργασθεί γιατί πολύ απλά φοβάται την επικείμενη απόλυσή του.
Σίγουρα οι καταναλωτές θέλουν να βρουν ανοιχτά τα καταστήματα πάντα και παντού, γιατί νομίζουν ότι τους βολεύει, στην ουσία όμως καταργεί και από τους καταναλωτές ότι ελεύθερο χρόνο τους έχει απομείνει.
Μέσα σε όλα αυτά βγαίνει και ο «Ζορό» της Αυτοδιοίκησης και προτείνει την λειτουργία των καταστημάτων και την πρώτη Κυριακή του επόμενου έτους ενώ ο Καρατζαφέρης προτείνει κάποιες Κυριακές το έτος. Κάποιοι άλλοι « εκπρόσωποι» των πολυκαταστημάτων προτείνουν ευθέως κατάργηση της Κυριακής ως αργίας.
Το ζήτημα είναι πόσο τυχαία είναι όλα αυτά και ποιοι ωφελούνται από μια ενδεχόμενη κατάργηση της Κυριακής ως αργίας.
Σίγουρα δεν ευνοούνται οι εργαζόμενοι , σίγουρα δεν ευνοούνται οι καταναλωτές και άρα σίγουρα δεν ευνοείται η πλειοψηφία. Ευνοούνται, αντίθετα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και πιθανόν και ένα σύστημα που διατηρείται από το κεφάλαιο και δεν επιθυμεί να «δίνει» ελεύθερο χρόνο στον πολύ κόσμο. Το σύστημα δεν επιθυμεί να «δίνει» ελεύθερο χρόνο γιατί έχει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και μάλλον πιστεύει πως «Όσο εργάζονται τόσο δεν γνωρίζουν , τόσο δεν διαμαρτύρονται , τόσο δεν κινδυνεύουμε».
Η δημοκρατία όμως θέλει και ελεύθερο χρόνο.
Μπορεί για την λειτουργία των καταστημάτων και την οικονομική μεγέθυνση τους να χρειάζεται η κατάργηση της Κυριακής ως αργίας, για τη σωστή λειτουργία όμως της Δημοκρατίας απαιτείται ελεύθερος χρόνος. Η διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι πρωτίστως υποχρέωση του Κράτους. Όταν το κράτος αδιαφορεί ή υπονομεύει τα ποιοτικά αυτά στοιχεία τότε υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της Δημοκρατίας , τότε εκδηλώνονται φαινόμενα παθογένειας , τότε σίγουρα, σοβεί μια νέα κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...