Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα


Των Ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου




Αφορμή γι αυτό το Ζήτημα στάθηκε μια καταπληκτική ηλεκτρονική παρουσίαση των μύλων του Λασιθίου, από τον καλό φίλο Μάκη Κρασσανάκη. Όλοι οι Λασιθιώτες έχουμε στο νου μας την μαγική εικόνα που προσέφεραν οι ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο. Όλοι γνωρίζουμε πως το Οροπέδιο έγινε γνωστό στα πέρατα της οικουμένης εξαιτίας αυτής της αιολικής πανδαισίας στον Λασιθιώτικο κάμπο. Όλοι σιγοψιθυρίζουμε για την αξία που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ξανά κεφαλαιοποιώντας έτσι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Λασιθίου.
Η ιστορία των ανεμόμυλων είναι πρόσφατη, δεν χάνεται στα βάθη των αιώνων, παρά τη μακραίωνη πορεία του Λασιθίου. Ως εκ τούτου, η ιστορική προσέγγιση είναι σχετικά εύκολη και παρουσιάζει ενδιαφέρον, το ζήτημα, όμως, είναι το μέλλον. Πως δηλαδή θα καταφέρουμε από τη μια να κρατήσουμε ζωντανή την εικόνα που ανέδειξε το Λασίθι κι από την άλλη αυτή η εικόνα, αυτή της πρόσφατης περιόδου να γίνει αιτία πραγματικής ανάπτυξης για το Οροπέδιο. Μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες και έχει γίνει κάποια προσπάθεια κυρίως προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας ορισμένου αριθμού μύλων για τουριστικούς λόγους. Οι προσπάθειες αυτές σίγουρα είναι άξιες επαίνου δεν έχουν όμως ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η αξιοποίηση των ανεμόμυλων στη κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει με την επαναλειτουργία τους ως αντλητικά μηχανήματα, δεν μπορεί να γίνει -κατά τη γνώμη μου- ούτε και με επαναλειτουργία για καθαρά τουριστικούς λόγους. Κάτι τέτοιο, απαιτεί τεράστιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας αφενός και αφετέρου θεωρώ αδύνατη την λειτουργία τέτοιου αριθμού ανεμόμυλων που να επαναφέρει την εικόνα, αυτή που υπήρχε πριν μερικές δεκαετίες, και δεν αφορούσε μια τουριστική ατραξιόν αλλά ήταν μια πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας.
Οι τοπικοί φορείς μπορούν να συντηρήσουν –και συντηρούν νομίζω- ένα αριθμό ανεμόμυλων προς ικανοποίηση των φωτογράφων και της αναπαράστασης της πραγματικής λειτουργίας τους.
Το ζήτημα όμως είναι η αξιοποίηση της λειτουργικής αιτίας και της μουσειακής πλέον αξίας των ανεμόμυλων προσβλέποντας στη μακρόχρονη ανάπτυξη του Οροπεδίου.
Η πρόταση για Ανοιχτό Αιολικό Μουσείο και για εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με σύγχρονους μύλους είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική. Θα επαναφέρει μια φανταστική εικόνα στο Λασιθιώτικο κάμπο, θα δώσει μια συνέχεια στην αξιοποίηση των ανέμων, θα δώσει ζωή με πραγματικούς όρους.
Ο «ΔΙΚΤΑΙΟΣ» είναι διατεθειμένος να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, είναι διατεθειμένος να αναδείξει και να υποστηρίξει αναπτυξιακά θέματα προκειμένου να υπάρξουν ανάλογες μελέτες και χρηματοδοτικές πηγές .
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μιας και μιλάμε για την ανάπτυξη του Οροπεδίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο ζήτημα του φράγματος του Αποσελέμη και να επιμείνουμε στη διευκρίνηση των συνεπειών του για τον τόπο μας.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σα φτάσω στ Οροπέδιο το κάμπο ν αντικρύσω
θε μου και δώς μου δύναμη τους μύλους να μετρήσω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.