Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της ενυπόγραφης άποψης

Στη καθημερινότητά μας σκεφτόμαστε πολλά, εκφράζουμε, όμως, λίγα και γράφουμε ή για την ακρίβεια υπογράφουμε ακόμα πιο λίγα. Τα γραπτά μένουν! Ο προφορικός λόγος προσφέρει ευελιξία «δεν το είπα έτσι ή δεν εννοούσα αυτό ή δεν κατάλαβες καλά» και άλλα τέτοια. Όταν, όμως, γράφεις την άποψη σου, όταν η σκέψη σου περνάει από τη βάσανο του γραπτού λόγου, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε μπορείς να πεις «έκανα λάθος», δεν μπορείς, όμως, να πεις «δεν εννοούσα αυτό ή δεν κατάλαβες καλά». Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως ο λόγος γραπτός ή προφορικός απευθύνεται σε ανθρώπους που διαθέτουν τη κοινή λογική.
Σε κάθε περίπτωση ο γραπτός λόγος έχει άλλη βαρύτητα. Όταν λέμε φυσικά γραπτό λόγο εννοούμε το δημόσιο γραπτό και ενυπόγραφο λόγο και όχι αποσπάσματα από το προσωπικό μας ημερολόγιο.
Έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα ο λόγος, γραπτός ή προφορικός, όταν μέσω αυτού καταθέτεις την άποψή σου για Ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία. Για Ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες, για Ζητήματα που δημιουργούν συγκρούσεις, για Ζητήματα σοβαρά.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο λόγος είναι πιο φειδωλός, πιο λακωνικός, πιο λίγος. Ο δε γραπτός λόγος, όταν καταθέτεις δημόσια απόψεις σε σοβαρά Ζητήματα, όταν είναι να διαφωνήσεις με την κρατούσα γνώμη λιγοστεύει ακόμα περισσότερο.
Θα μου πείτε, βέβαια, ότι είναι ανούσιο να εκφράζεσαι δημόσια για δημόσια θέματα που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζεις καλά. Δεν είναι, όμως, ανούσιο να εκφράζεις την αμφισβήτηση σου και να ζητάς διευκρινήσεις για θέματα που προκαλούν τη μέση λογική.
Αφορμή γι’ αυτό το Ζήτημα είναι το φράγμα του Αποσελέμη και οι συνέπειές του για το Οροπέδιο. Στο Σύλλογο φτάνουν καθημερινά ερωτήματα και απορίες, αμφισβητήσεις και αρνήσεις. Δεν παίρνουν, όμως, την μορφή της ενυπόγραφης άποψης, της όποιας άποψης. Σκοπός μου δεν είναι να εκφράσω εδώ αυτές τις απόψεις. Σκοπός μου είναι να διεγείρω την κοινή λογική, τη λογική του μέσου ανθρώπου. Τη λογική που υπαγορεύει την άποψη και που ή άποψη αυτή δεν φοβάται γιατί δεν υπαγορεύεται. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως η κατάθεση γραπτής άποψης δεν αποτελεί υποχρέωση των ανθρώπων της βιοπάλης. Η γραπτή και ενυπόγραφη άποψη είναι καθήκον όσων , συνήθως εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο, στο δημόσιο πεδίο , όσων γράφουν την άποψη τους για άλλα «ακίνδυνα» θέματα.
Η λογική πάντως της απόκρυψης της γνώμης είναι γνωστή και αφορά την παγιωμένη αντίληψη που θέλει κάθε διαφορετική άποψη να οδηγεί σε σύγκρουση. Αυτό είναι λάθος. Η διαφορετική άποψη δεν οδηγεί ή δεν πρέπει να οδηγεί σε συγκρούσεις εφ’ όλης της ύλης. Πρέπει, δηλαδή, να μπορείς να ξεχωρίζεις τα θέματα και να επικεντρώνεις την προσοχή σου στα ενδιαφέροντα.
Είμαι θιασώτης της συναίνεσης, όχι όμως της αφέλειας, όχι της προσβολής της λογικής. Πιστεύω πως όταν εκφράζονται δημόσια οι απόψεις πρέπει να διπλοφιλτράρονται, δεν πιστεύω όμως σε καμιά περίπτωση πως πρέπει να ψιθυρίζονται ή να αποκρύπτονται

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.