Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της ενυπόγραφης άποψης

Στη καθημερινότητά μας σκεφτόμαστε πολλά, εκφράζουμε, όμως, λίγα και γράφουμε ή για την ακρίβεια υπογράφουμε ακόμα πιο λίγα. Τα γραπτά μένουν! Ο προφορικός λόγος προσφέρει ευελιξία «δεν το είπα έτσι ή δεν εννοούσα αυτό ή δεν κατάλαβες καλά» και άλλα τέτοια. Όταν, όμως, γράφεις την άποψη σου, όταν η σκέψη σου περνάει από τη βάσανο του γραπτού λόγου, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε μπορείς να πεις «έκανα λάθος», δεν μπορείς, όμως, να πεις «δεν εννοούσα αυτό ή δεν κατάλαβες καλά». Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως ο λόγος γραπτός ή προφορικός απευθύνεται σε ανθρώπους που διαθέτουν τη κοινή λογική.
Σε κάθε περίπτωση ο γραπτός λόγος έχει άλλη βαρύτητα. Όταν λέμε φυσικά γραπτό λόγο εννοούμε το δημόσιο γραπτό και ενυπόγραφο λόγο και όχι αποσπάσματα από το προσωπικό μας ημερολόγιο.
Έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα ο λόγος, γραπτός ή προφορικός, όταν μέσω αυτού καταθέτεις την άποψή σου για Ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία. Για Ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες, για Ζητήματα που δημιουργούν συγκρούσεις, για Ζητήματα σοβαρά.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο λόγος είναι πιο φειδωλός, πιο λακωνικός, πιο λίγος. Ο δε γραπτός λόγος, όταν καταθέτεις δημόσια απόψεις σε σοβαρά Ζητήματα, όταν είναι να διαφωνήσεις με την κρατούσα γνώμη λιγοστεύει ακόμα περισσότερο.
Θα μου πείτε, βέβαια, ότι είναι ανούσιο να εκφράζεσαι δημόσια για δημόσια θέματα που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζεις καλά. Δεν είναι, όμως, ανούσιο να εκφράζεις την αμφισβήτηση σου και να ζητάς διευκρινήσεις για θέματα που προκαλούν τη μέση λογική.
Αφορμή γι’ αυτό το Ζήτημα είναι το φράγμα του Αποσελέμη και οι συνέπειές του για το Οροπέδιο. Στο Σύλλογο φτάνουν καθημερινά ερωτήματα και απορίες, αμφισβητήσεις και αρνήσεις. Δεν παίρνουν, όμως, την μορφή της ενυπόγραφης άποψης, της όποιας άποψης. Σκοπός μου δεν είναι να εκφράσω εδώ αυτές τις απόψεις. Σκοπός μου είναι να διεγείρω την κοινή λογική, τη λογική του μέσου ανθρώπου. Τη λογική που υπαγορεύει την άποψη και που ή άποψη αυτή δεν φοβάται γιατί δεν υπαγορεύεται. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως η κατάθεση γραπτής άποψης δεν αποτελεί υποχρέωση των ανθρώπων της βιοπάλης. Η γραπτή και ενυπόγραφη άποψη είναι καθήκον όσων , συνήθως εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο, στο δημόσιο πεδίο , όσων γράφουν την άποψη τους για άλλα «ακίνδυνα» θέματα.
Η λογική πάντως της απόκρυψης της γνώμης είναι γνωστή και αφορά την παγιωμένη αντίληψη που θέλει κάθε διαφορετική άποψη να οδηγεί σε σύγκρουση. Αυτό είναι λάθος. Η διαφορετική άποψη δεν οδηγεί ή δεν πρέπει να οδηγεί σε συγκρούσεις εφ’ όλης της ύλης. Πρέπει, δηλαδή, να μπορείς να ξεχωρίζεις τα θέματα και να επικεντρώνεις την προσοχή σου στα ενδιαφέροντα.
Είμαι θιασώτης της συναίνεσης, όχι όμως της αφέλειας, όχι της προσβολής της λογικής. Πιστεύω πως όταν εκφράζονται δημόσια οι απόψεις πρέπει να διπλοφιλτράρονται, δεν πιστεύω όμως σε καμιά περίπτωση πως πρέπει να ψιθυρίζονται ή να αποκρύπτονται

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...