Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα του Καλλικράτη για το Οροπέδιο Λασιθίου


Σε προηγούμενο φύλλο η στήλη είχε ασχοληθεί με το Ζήτημα του Καποδίστρια 2, ή αν προτιμάτε με την περαιτέρω συνένωση των Δήμων και των Νομαρχιών. Τώρα που ο Καποδίστριας έγινε Καλλικράτης και το θέμα φαίνεται να μπαίνει στην τελική φάση σχεδιασμού και υλοποίησης, πρέπει να δούμε το ζήτημα που προκύπτει για το Δήμο Οροπεδίου. Δεν ξέρω αν το Οροπέδιο κληθεί να επιλέξει –πράγμα δύσκολο- ούτε ξέρω το βαθμό της συμμετοχής του στις επικείμενες αποφάσεις. Εκείνο που έχουμε επισημάνει ξανά από αυτήν εδώ τη στήλη, είναι πως το Οροπέδιο πρέπει να παραμείνει Δήμος. Πρέπει να παραμείνει δήμος γιατί έτσι το καθόρισε η φύση, είχαμε ξαναγράψει και επιμένουμε. Τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να παραμείνει Δήμος το Οροπέδιο τους έχουμε αναφέρει πλειστάκις: Αφενός η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο και από άλλα Αστικά κέντρα, το δυσπρόσιτο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες και αφετέρου οι προοπτικές ανάπτυξης σε ένα ορεινό συγκρότημα πρώην κοινοτήτων η ιστορικότητα της περιοχής και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι μπορούν να εξειδικευτούν και να αποτελέσουν τα επιχειρήματά μας σ ένα ενδεχόμενο διάλογο.
Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν τα επιχειρήματα, αυτά κατά τη γνώμη μου είναι αυτονόητα και γνωστά. Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια σωστή και έγκαιρη παρέμβαση –ακόμη και δυναμική –έτσι ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις. Ο Καλλικράτης , είναι πιθανό να προκαλέσει πάλι πλήθος αντιδράσεων που δεν θα αφήσουν τη φωνή του Οροπεδίου να ακουστεί, δεν Θα αφήσουν τα λογικά και όχι τοπικά επιχειρήματα για τη διατήρηση του Δήμου να πείσουν.
Η παρέμβαση πρέπει να γίνει τώρα, με συντονισμό από το Δήμο και συστράτευση όλων των δυνάμεων του Λασιθίου. Όταν μιλάμε για συστράτευση εννοούμε την χωρίς υστεροβουλία συμμετοχή των συλλόγων και των προσώπων που μπορούν ενδεχομένως να παρέμβουν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η σωστή και έγκαιρη ενεργοποίηση των φορέων του Οροπεδίου θα δώσει ενδεχομένως τη δυνατότητα στους αρμόδιους να κατανοήσουν τους λόγους της αντίδρασης οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανάγονται σε ένα άκρατο τοπικισμό, αλλά σε μια λογική εξόφθαλμη και αβίαστα αντιληπτή από τον κοινό νου.
Κατά την προηγούμενη αναφορά στο Ζήτημα του Καποδίστρια 2, είχα αναφερθεί και στο Φράγμα Αποσελέμη εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις συνέπειές του στο Οροπέδιο Λασιθίου, θεωρώντας μάλιστα ως μείζον θέμα για το Οροπέδιο το φράγμα. Πιστεύω πως δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι ανησυχίας από την κατασκευή του Φράγματος και ως εκ τούτο θα έβλεπα θετικά μια σύσκεψη όλων των φορέων του Οροπεδίου προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά, να διαλευκανθούν και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...