Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα του Καλλικράτη για το Οροπέδιο Λασιθίου


Σε προηγούμενο φύλλο η στήλη είχε ασχοληθεί με το Ζήτημα του Καποδίστρια 2, ή αν προτιμάτε με την περαιτέρω συνένωση των Δήμων και των Νομαρχιών. Τώρα που ο Καποδίστριας έγινε Καλλικράτης και το θέμα φαίνεται να μπαίνει στην τελική φάση σχεδιασμού και υλοποίησης, πρέπει να δούμε το ζήτημα που προκύπτει για το Δήμο Οροπεδίου. Δεν ξέρω αν το Οροπέδιο κληθεί να επιλέξει –πράγμα δύσκολο- ούτε ξέρω το βαθμό της συμμετοχής του στις επικείμενες αποφάσεις. Εκείνο που έχουμε επισημάνει ξανά από αυτήν εδώ τη στήλη, είναι πως το Οροπέδιο πρέπει να παραμείνει Δήμος. Πρέπει να παραμείνει δήμος γιατί έτσι το καθόρισε η φύση, είχαμε ξαναγράψει και επιμένουμε. Τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να παραμείνει Δήμος το Οροπέδιο τους έχουμε αναφέρει πλειστάκις: Αφενός η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο και από άλλα Αστικά κέντρα, το δυσπρόσιτο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες και αφετέρου οι προοπτικές ανάπτυξης σε ένα ορεινό συγκρότημα πρώην κοινοτήτων η ιστορικότητα της περιοχής και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι μπορούν να εξειδικευτούν και να αποτελέσουν τα επιχειρήματά μας σ ένα ενδεχόμενο διάλογο.
Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν τα επιχειρήματα, αυτά κατά τη γνώμη μου είναι αυτονόητα και γνωστά. Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια σωστή και έγκαιρη παρέμβαση –ακόμη και δυναμική –έτσι ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις. Ο Καλλικράτης , είναι πιθανό να προκαλέσει πάλι πλήθος αντιδράσεων που δεν θα αφήσουν τη φωνή του Οροπεδίου να ακουστεί, δεν Θα αφήσουν τα λογικά και όχι τοπικά επιχειρήματα για τη διατήρηση του Δήμου να πείσουν.
Η παρέμβαση πρέπει να γίνει τώρα, με συντονισμό από το Δήμο και συστράτευση όλων των δυνάμεων του Λασιθίου. Όταν μιλάμε για συστράτευση εννοούμε την χωρίς υστεροβουλία συμμετοχή των συλλόγων και των προσώπων που μπορούν ενδεχομένως να παρέμβουν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η σωστή και έγκαιρη ενεργοποίηση των φορέων του Οροπεδίου θα δώσει ενδεχομένως τη δυνατότητα στους αρμόδιους να κατανοήσουν τους λόγους της αντίδρασης οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανάγονται σε ένα άκρατο τοπικισμό, αλλά σε μια λογική εξόφθαλμη και αβίαστα αντιληπτή από τον κοινό νου.
Κατά την προηγούμενη αναφορά στο Ζήτημα του Καποδίστρια 2, είχα αναφερθεί και στο Φράγμα Αποσελέμη εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις συνέπειές του στο Οροπέδιο Λασιθίου, θεωρώντας μάλιστα ως μείζον θέμα για το Οροπέδιο το φράγμα. Πιστεύω πως δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι ανησυχίας από την κατασκευή του Φράγματος και ως εκ τούτο θα έβλεπα θετικά μια σύσκεψη όλων των φορέων του Οροπεδίου προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά, να διαλευκανθούν και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.