Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΕΣΜΑ...

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το κάλεσμα που έφτασε στο email μου για τα εγκαίνια νέου blog,(anileos.blogspot.com) ενός ακριβού φίλου και αντί άλλων συστάσεων το δημοσιεύω χωρίς την άδεια του καλεστή!
Καλοί μου φίλοι,
Σας καλώ σε τούτα τα άτυπα και διακριτικά εγκαίνεια μιας σεμνής αλλά μετρημένα φιλόδοξης προσπάθειας για ουσιαστική επανασύνδεση μαζί σας, σαν τον παλιό καλό καιρό που είμαστε νέοι φοιτητές ή φαντάροι με όνειρα και όρεξη. Επανασύνδεση μέσα από την τριβή με θέματα που μας απασχολούν από την επικαιρότητα, την πολιτική, την οικονομία, την φιλοσοφία, την νομική, τις θετικές επιστήμες, την οικογένεια, τη θρησκεία, το ωραίο φύλο, οτιδήποτε.
Με μεγάλη καθυστέρηση ανακάλυψα κι εγώ τελευταίος και καταϊδρωμένος αυτό που για χρόνια άκουγα αλλά δεν γνώριζα, τα BLOGs.
Ιδού λοιπόν η πρόσκληση: http://anileos.blogspot.com/
Μου λείπουν οι παλιές μας ατέρμονες κουβέντες, οι διαφωνίες, οι συνθέσεις, το πάθος. Θα θελα αυτά να τα ξανασυστήσουμε και να διεκδικήσουμε και πάλι το δικαίωμα (το προνόμιο) στην διανοητική έστω συντροφικότητα. Να μην επιτρέψουμε στην καθημερινότητα που καταπίνει το χρόνο, το σώμα και την πυξίδα της ζωής μας, να μας καταληστέψει ολότελα από αυτή την συντροφικότητα που μάθαμε να τη λέμε φιλία, όταν ακόμη πιστεύαμε στο νόημα των μεγάλων λέξεων.
Ώρες - ώρες νιώθω σαν το Ροβισώνα Κρούσο, μόνος σ’ ένα έρημο νησί (της Αλβιόνας) μιλώ στον εαυτό μου. Ιδιαίτερα έτσι που παν τα πράγματα στην Ελλάδα με πιάνει απελπισία. Αφού άλλο τίποτε δεν μπορώ να κάμω, κάθομαι λοιπόν να γράφω. Θέλω όμως κάποιος καλός φίλος (κι όχι κατ’ ανάγκη το ευρύτερο κοινό) να είναι στην άλλη άκρη και να με προκαλέσει, να μου αντιτάξει μια γνώμη καλύτερη, μια σκέψη που να με πάει και μένα ένα βήμα παρακάτω, είτε το θέμα είναι μικρό είτε μεγάλο.
Σαν πρώτο έναυσμα, και προκειμένου να μην κάνω κάλεσμα σε “άδειο μαγαζί”, έχω πετάξει, όπως – όπως, δυο-τρία κειμενάκια, ίσα μήπως και ξεκινήσω μια κουβέντα.
“Ανίλεος” ως προς την κρίση, “Ανίδεος” ως προς τη γνώση, έχω βαλθεί να πείσω και πάλι τον εαυτό μου πως δεν είναι Αδύνατο το Ιδεατό, με μόνη παρηγοριά ότι τελικά η τόση ... άγνοια ίσως και να μπορεί από μόνη της να συγχωρεί τόση ... ελπίδα.
Αλλά και η γνώση που ψάχνω μέσα από τούτη την ανταλλαγή δεν είναι το αντίδοτο της ελπίδας, αλλά, θέλω να πιστεύω (ως γνήσια αισιόδοξος), το αληθινό μέτρο της.
Δεν με ενδιαφέρει να το ανοίξω τούτο το παράθυρο στο ευρύ κοινό (αν και όποιος τυχαίος περαστικός θα είναι καλοδεχούμενος). Δεν ψάχνω για πλατείες και αγορές, αλλά για το παλιό μικρό “ταβερνάκι” που δυο και τρεις πίναμε ένα κρασί, που εναλλάξ κουβαλούσαν οι ξεμέθυστοι τους μεθυσμένους, που ό,τι ωραίο και ότι μεγάλο το κουβεντιάζαμε ανοιχτά.
Ό,τι προαιρείστε το λοιπόν. Βγήκα κι εγώ σαν άλλος Διογένης, διακονιάρης με το φαναράκι μου κι αντί για ανθρώπους ψάχνω για λόγους και αντίλογους. Τους ανθρώπους (πιο τυχερός εγώ από το Διογένη) τους έχω ήδη βρει από καιρό ... Μα φοβούμαι τώρα μη τους χάσω μέσα στην ομίχλη του χρόνου. Εξού και το φαναράκι...
Μιά λέξη, δυο γραμμές, ό,τι προαιρείστε. Ξέρω πως ο χρόνος είναι λίγος, πολύτιμος και αλλού ήδη ταγμένος και χρωστούμενος
Καλώς ορίσατε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.