Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα της Γυναίκας

Μήνυμα
του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Μιχάλη Καρχιμάκη
για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Φίλες και φίλοι!
Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, όπου προτάθηκε η καθιέρωση της 8η Μαρτίου ως της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας, έπειτα από ένα μακρόχρονο κίνημα των γυναικών για την κατοχύρωση των στοιχειωδών εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, με αποκορύφωμα την απεργία και τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων γυναικών στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857 που πνίγηκε στο αίμα.
Επίσημα πλέον το 1977, η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας στέφεται και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Στην εκατοστή επέτειο της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα της Γυναίκας, όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, όλοι οι ενεργοί πολίτες έχουμε πολλά ζητήματα να αναλογιστούμε:
Αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών στο δυτικό κόσμο, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ψήφο, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα να ορίζουν όπως θέλουν το σώμα τους και να επιλέγουν ή μη την μητρότητα δεν ισχύουν για τις μισές γυναίκες του πλανήτη, τις γυναίκες που κατοικούν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Αλλά και στις προηγμένες χώρες, οι γυναίκες, ενώ είναι φορτωμένες με διπλές ευθύνες –επαγγελματικές και οικογενειακές-, αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις και αδικίες λόγω φύλου.
Οι διακρίσεις με βάση το φύλο παραμένουν ακόμη και πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από τις Κυβερνήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς: την οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πρόσβαση στα συστήματα υγείας, απασχόλησης και συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων .
Η ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα και για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να προωθήσουμε νέα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα που να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.

Η κυβέρνηση μας , φίλες Ελληνίδες, πιστεύει ακράδαντα ότι γυναίκες και άντρες πρέπει να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και το αποδεικνύει έμπρακτα με την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο των γυναικών και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Προτεραιότητές μας είναι:
§ Η στήριξη των γυναικών που πλήττονται από την ανεργία σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τους άντρες.
§ Η θεσμική διασφάλιση ίσων ευκαιριών στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
§ Η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, ώστε να διασφαλίζεται η επαγγελματική τους ανέλιξη.
§ Η ενθάρρυνση της ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην διασφάλιση της ισότητας των γυναικών και παράλληλα ,μέσα από τις δράσεις μας, να παρέχουμε στις γυναίκες πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, εργασιακών σχέσεων, κοινωνικών, υποδομών, ευκαιριών απασχόλησης, αξιοποίησης χρηματικών ευκαιριών.
Βασικά προβλήματα προς επίλυση αποτελούν:

§ Η ενημέρωση και η συμμετοχή των γυναικών σε χρηματοδοτικά επιχειρησιακά προγράμματα.
§ Η στήριξη των γυναικείων συνεταιρισμών προβολής τοπικών προϊόντων.
§ Η παροχή ενισχύσεων και υποστηρικτικών δομών προς τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Με αυτές τις διαπιστώσεις χαιρετώ όλες τις Ελληνίδες και εύχομαι κάθε μέρα, και όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, η ελληνική κοινωνία να σκέφτεται την προσφορά τους και να επαγρυπνά για τα δικαιώματα που για αιώνες αδίκως είχαν στερηθεί.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!