Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε θέση μάχης για το πολυνομοσχέδιο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει αύριο, Δευτέρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί, την Τρίτη, από την Ολομέλεια του Σώματος. Έχουμε μια επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, και πρόσθεσε ότι βγαίνοντας από αυτό το τούνελ, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν όσο δυνατόν μικρότερες απώλειες, να έχουν διατηρηθεί οι εταιρίες και οι θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς μίλησε για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες». Η Αλ.Παπαρήγα τόνισε στη Βουλή ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παραβίαση κάθε κανόνα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, καθώς κάθε φορά που θέλει η κυβέρνηση να περάσει αντιλαϊκά μέτρα ενεργοποιεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από σήμερα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία είχαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τη Δευτέρα έχουν εξαγγείλει και νέα στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία. Για την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ την Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!