Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δυνάμεις της μετριότητας προασπίζουν την ύπαρξή τους πολεμώντας ό, τι νιώθουν καλύτερό τους

Μεταφέρουμε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου στην Μαρία Νταλιάνη(Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) 
Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα;
Όχι τόσο όσο τής αποδίδουν. Δεν γίνεται αντιληπτό ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη προϋποθέτει ισοδύναμη σύμπραξη στις αποφάσεις των οργάνων που εκπροσωπούν τους λαούς με εκείνα που εκπροσωπούν τα κράτη. Η Ευρώπη είναι ένωση και κρατών και λαών. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις.

Έχουν ξεπεραστεί;
Συνάντησε αντιδράσεις λόγω του συμβολισμού του και όχι του περιεχομένου του. Οι δε λαοί δεν είναι έτοιμοι να εντάξουν τα Συντάγματά τους σε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτό συνιστά διαπίστωση και όχι αξιολόγηση.
Ποιο θα έπρεπε να είναι το στίγμα της Ελλάδος ως προς την ενιαία Ε.Ε.;
Αυτό που είπα πριν. Να σταματήσουν οι λαρυγγισμοί υπέρ του παραλογισμού ενός ομοσπονδιακού μοντέλου.

Πρακτική Σανιδά ως προς τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη: Ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικότητας;
Δεν σταματώ στο θέμα της συνταγματικότητας, λόγω της ειδικής υφής του εισαγγελικού σώματος. Απλά θεωρώ την παρέμβαση ως πολιτειακά άστοχη. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Δεν δικαιούται όμως να είναι και κουφή.

Ποιο είναι το στίγμα αυτών των ευρωεκλογών;
Δεν έχουν ευρωπαϊκό στίγμα. Θα εκφράσουν την καταστροφική εσωστρέφεια των κομμάτων που προσπαθούν να τις καταστήσουν εθνικές εκλογές. Ειδικότερα για την Ελλάδα; Αυτό που είπα παραπάνω συμβαίνει εν μέρει σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει ολοκληρωτικά.

Συνομιλείτε με τις Βρυξέλλες. Ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα;
Ο φιλελληνισμός αντέχει, όχι όμως με ευκολία. Τετάρτη 30 Απριλίου, το Ευρωκοινοβούλιο σάς τιμά για τα δέκα χρόνια προσφοράς σας στη Συνταγματική Επιτροπή του.
Συναισθήματα;
Ευγνωμοσύνη για την παρουσίαση του βιβλίου, για τον υπέρμετρα ευμενή πρόλογο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς και για τη Συνταγματική Επιτροπή, που μου αφιερώνει την τελευταία της συνεδρίαση. Το πρόβλημα είναι τι από αυτά θα μου συγχωρεθεί στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η πιο κρίσιμη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη δημόσια πορεία σας;
Η φυλακή και το πανεπιστήμιο. Νιώθετε εν ενεργεία ή απόστρατος της πολιτικής; Των πραγμάτων ούτως εχόντων, απολύτως απόστρατος. Αν έλθει η στιγμή που ελπίζω, θα βρεθώ με όσες αντοχές έχω στην πρώτη γραμμή.

Τι σημαίνει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού;
Δεν απαντώ στο τι θα έπρεπε να σημαίνει, αλλά στο τι πράγματι σημαίνει. Ότι οι δυνάμεις της μετριότητας προασπίζουν την ύπαρξή τους πολεμώντας ό, τι νιώθουν καλύτερό τους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πατέρας του Ανδρέα, έλεγε: «Στην Ελλάδα ισχύει το “κεφαλή εν όψει, πυρ”».

Ένας ηγέτης οφείλει να έχει σοβαρή παιδεία;
Η παιδεία, η μόρφωση και η σπάνια ευφυΐα θα ήταν αντιδημοκρατικό να αποτελούν προϋποθέσεις ηγεσίας. Εξίσου αντιδημοκρατικό όμως είναι, όταν αυτές γίνονται λόγοι αποκλεισμού των αξίων.

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ικανοποιημένος;
Ίσως η ωραιότερη επιστημονική απασχόληση, ισάξια με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για το Δίκαιο των Πολιτικών Κομμάτων. Χωρίς όμως την υψηλής ποιότητας ανθρώπινη αλληλεγγύη και ηγεσία, δηλαδή τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Θανάση Κανταρτζή, τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι καλά.

Δήμοι και νομαρχίες είναι εστίες διαφθοράς. Γιατί;
Όχι περισσότερο απ΄ ό,τι η κρατική διοίκηση. Απλά η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών είναι ευκολότερη.
Να καταργηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;
Οι νομαρχίες όπως είναι σήμερα θα λειτουργούσαν πολύ πιο παραγωγικά ως υποσυστήματα μίας αιρετής περιφέρειας.
Ο δικομματισμός αντέχει στην Ελλάδα;
Ναι, όσο τα λεγόμενα μικρά κόμματα αποκλείουν κάθε συνεργασία με ένα από τα δύο κυβερνητικά. Αποτελεί αντίφαση να πολεμάμε τον δικομματισμό ενώ ταυτόχρονα τον συντηρούμε με την άρνησή μας να συνεργαστούμε κυβερνητικά με άλλο κόμμα.

Ποιο στοιχείο του Συντάγματος θα αλλάζατε... αύριο;
Για να μη θεωρηθώ επιπόλαιος, λέγω ενδεικτικά: να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη Βουλή.
Τι σας ικανοποιεί στην Ελλάδα σήμερα;
Η φύση, η ελληνική κουζίνα, ο ήλιος και η αίσθηση ότι η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας στη βαθύτατη πολιτική αναξιοπιστία μειώνεται.

Τι περιμένετε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου;
Να είναι ΠΑΣΟΚ γενικώς, χωρίς επισήμανση ιδιοκτησιών.

Το τέλος είναι μια καινούργια αρχή;
Αναλόγως του τέλους. Εκεί που μας πάει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δύσκολα μπορώ να φανταστώ μια καινούργια αρχή.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...