Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δυνάμεις της μετριότητας προασπίζουν την ύπαρξή τους πολεμώντας ό, τι νιώθουν καλύτερό τους

Μεταφέρουμε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου στην Μαρία Νταλιάνη(Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) 
Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα;
Όχι τόσο όσο τής αποδίδουν. Δεν γίνεται αντιληπτό ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη προϋποθέτει ισοδύναμη σύμπραξη στις αποφάσεις των οργάνων που εκπροσωπούν τους λαούς με εκείνα που εκπροσωπούν τα κράτη. Η Ευρώπη είναι ένωση και κρατών και λαών. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις.

Έχουν ξεπεραστεί;
Συνάντησε αντιδράσεις λόγω του συμβολισμού του και όχι του περιεχομένου του. Οι δε λαοί δεν είναι έτοιμοι να εντάξουν τα Συντάγματά τους σε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτό συνιστά διαπίστωση και όχι αξιολόγηση.
Ποιο θα έπρεπε να είναι το στίγμα της Ελλάδος ως προς την ενιαία Ε.Ε.;
Αυτό που είπα πριν. Να σταματήσουν οι λαρυγγισμοί υπέρ του παραλογισμού ενός ομοσπονδιακού μοντέλου.

Πρακτική Σανιδά ως προς τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη: Ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικότητας;
Δεν σταματώ στο θέμα της συνταγματικότητας, λόγω της ειδικής υφής του εισαγγελικού σώματος. Απλά θεωρώ την παρέμβαση ως πολιτειακά άστοχη. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Δεν δικαιούται όμως να είναι και κουφή.

Ποιο είναι το στίγμα αυτών των ευρωεκλογών;
Δεν έχουν ευρωπαϊκό στίγμα. Θα εκφράσουν την καταστροφική εσωστρέφεια των κομμάτων που προσπαθούν να τις καταστήσουν εθνικές εκλογές. Ειδικότερα για την Ελλάδα; Αυτό που είπα παραπάνω συμβαίνει εν μέρει σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει ολοκληρωτικά.

Συνομιλείτε με τις Βρυξέλλες. Ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα;
Ο φιλελληνισμός αντέχει, όχι όμως με ευκολία. Τετάρτη 30 Απριλίου, το Ευρωκοινοβούλιο σάς τιμά για τα δέκα χρόνια προσφοράς σας στη Συνταγματική Επιτροπή του.
Συναισθήματα;
Ευγνωμοσύνη για την παρουσίαση του βιβλίου, για τον υπέρμετρα ευμενή πρόλογο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς και για τη Συνταγματική Επιτροπή, που μου αφιερώνει την τελευταία της συνεδρίαση. Το πρόβλημα είναι τι από αυτά θα μου συγχωρεθεί στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η πιο κρίσιμη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη δημόσια πορεία σας;
Η φυλακή και το πανεπιστήμιο. Νιώθετε εν ενεργεία ή απόστρατος της πολιτικής; Των πραγμάτων ούτως εχόντων, απολύτως απόστρατος. Αν έλθει η στιγμή που ελπίζω, θα βρεθώ με όσες αντοχές έχω στην πρώτη γραμμή.

Τι σημαίνει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού;
Δεν απαντώ στο τι θα έπρεπε να σημαίνει, αλλά στο τι πράγματι σημαίνει. Ότι οι δυνάμεις της μετριότητας προασπίζουν την ύπαρξή τους πολεμώντας ό, τι νιώθουν καλύτερό τους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πατέρας του Ανδρέα, έλεγε: «Στην Ελλάδα ισχύει το “κεφαλή εν όψει, πυρ”».

Ένας ηγέτης οφείλει να έχει σοβαρή παιδεία;
Η παιδεία, η μόρφωση και η σπάνια ευφυΐα θα ήταν αντιδημοκρατικό να αποτελούν προϋποθέσεις ηγεσίας. Εξίσου αντιδημοκρατικό όμως είναι, όταν αυτές γίνονται λόγοι αποκλεισμού των αξίων.

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ικανοποιημένος;
Ίσως η ωραιότερη επιστημονική απασχόληση, ισάξια με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για το Δίκαιο των Πολιτικών Κομμάτων. Χωρίς όμως την υψηλής ποιότητας ανθρώπινη αλληλεγγύη και ηγεσία, δηλαδή τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Θανάση Κανταρτζή, τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι καλά.

Δήμοι και νομαρχίες είναι εστίες διαφθοράς. Γιατί;
Όχι περισσότερο απ΄ ό,τι η κρατική διοίκηση. Απλά η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών είναι ευκολότερη.
Να καταργηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;
Οι νομαρχίες όπως είναι σήμερα θα λειτουργούσαν πολύ πιο παραγωγικά ως υποσυστήματα μίας αιρετής περιφέρειας.
Ο δικομματισμός αντέχει στην Ελλάδα;
Ναι, όσο τα λεγόμενα μικρά κόμματα αποκλείουν κάθε συνεργασία με ένα από τα δύο κυβερνητικά. Αποτελεί αντίφαση να πολεμάμε τον δικομματισμό ενώ ταυτόχρονα τον συντηρούμε με την άρνησή μας να συνεργαστούμε κυβερνητικά με άλλο κόμμα.

Ποιο στοιχείο του Συντάγματος θα αλλάζατε... αύριο;
Για να μη θεωρηθώ επιπόλαιος, λέγω ενδεικτικά: να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη Βουλή.
Τι σας ικανοποιεί στην Ελλάδα σήμερα;
Η φύση, η ελληνική κουζίνα, ο ήλιος και η αίσθηση ότι η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας στη βαθύτατη πολιτική αναξιοπιστία μειώνεται.

Τι περιμένετε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου;
Να είναι ΠΑΣΟΚ γενικώς, χωρίς επισήμανση ιδιοκτησιών.

Το τέλος είναι μια καινούργια αρχή;
Αναλόγως του τέλους. Εκεί που μας πάει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δύσκολα μπορώ να φανταστώ μια καινούργια αρχή.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.