Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ζήτημα με τα Γενόσημα κόμματα και το Πλιάτσικο στο πολιτικό σύστημα


Η διαρκής πτώση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος τα  τελευταία 30 χρόνια και η αποκάλυψή του τα 2 τελευταία μνημονιακά χρόνια οδηγεί σε κατακερματοποίηση του. Κάθε είδους  διαφωνία, μικρή ή μεγάλη, δηλαδή από το  μισό «όχι», μέχρι το γελοίο «παρών» και το τραγικό «απών», των πολιτικών μας προσώπων συνδέεται με την προσπάθειά τους  να δηλώσουν ένα ισχυρό παρόν για την  επόμενη μέρα, μέσα από φαιδρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, συνδέονται άρρηκτα με τη θέση που κατέχουν ή δεν κατέχουν. Άρματα πολιτών, δημοκρατικές συμμαχίες, πατρίδες και παρτίδες συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.  Η προσπάθεια δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων με αφετηρία τις μισές απόψεις, τις μισές διαφωνίες και τις μισές συμφωνίες για επιβίωση, αλλά και οι άλλες προσπάθειες, οι ολόκληρες και πανομοιότυπες, όμως λίγο πιο δεξιά λίγο πιο αριστερά λίγο πιο κέντρο, εμποδίζουν το σχηματισμό ενός πραγματικά νέου κόμματος εξουσίας και πνίγουν εν τη γενέσει της την αναγκαιότητα και  τη δυνατότητα ανανέωσης που φαίνεται να υπάρχει.

Το πολιτικό προσωπικό, το επί χρόνια εγκατεστημένο, προσπαθεί να ανανεωθεί! Αυτό θα ήταν και νόμιμο και ηθικό και ωφέλιμο για τη χώρα! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν προσπαθεί να ανανεωθεί, αλλά να διασωθεί μέσα από μια δήθεν ανανέωση! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος. Παρακολούθησα την πορεία των επονομαζόμενων «Νέων Μεταρρυθμιστών» http://www.neoi-metarithmistes.gr/ με πολλές από τις απόψεις των οποίων συμφωνώ. Διαβάζω προσεκτικά και θυμάμαι ακόμα καλά, δόξα τω Θεώ! Ξαφνικά, ο κ. Πάγκαλος  κυκλοφορεί μια πολιτική πλατφόρμα, τη διαβάζω και κάτι μου θυμίζει… Πολλά σημεία της είναι ακριβώς  όμοια με την πλατφόρμα των  «Νέων Μεταρρυθμιστών»! Μετά διαβάζω ρεπορτάζ  για την πολιτική Πλατφόρμα του κ. Πάγκαλου που αναφέρει ότι με πολλές από τις  θέσεις της, συμφωνούν οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές»! http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=128028 Και σκέφτομαι και γράφω «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…» Φυσικά δεν είναι κακό να συμφωνεί ο κ. Πάγκαλος με άλλους. Είναι όμως κάκιστο να αντιγράφει, είναι κάκιστο να οικειοποιείται, είναι κάκιστο να   προσπαθεί να εισχωρήσει εκεί που δεν… χωράει. 
Η συνένωση των πολιτικών δυνάμεων που  συμφωνούν με έναν κεντρικό πολιτικό άξονα είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, είναι αυτή που θα απελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δυνάμεις της κοινωνίας, είναι αυτή που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Ο κατακερματισμός, αντίθετα, θα οδηγήσει μοιραία σε πολιτικά μικρομάγαζα που θα κινούνται στη σφαίρα της επιβίωσης και όχι της ιδεολογικής ανάταξης και της πολιτικής πρακτικής. Επιπλέον, τα πολλά «γενόσημα κόμματα» θα οδηγήσουν όχι σε ανανέωση, αλλά σε διατήρηση των συντηρητικών πολιτικών φορέων που αντέχουν  ακόμα, έχοντας ένα ικανό ποσοστό, εξαιτίας της μακροχρόνια πελατειακής σχέσης και ελλείψει μιας συσπειρωμένης ανανεωτικής ορμής. 

Γιώργος Μακράκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.