Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Το ζήτημα της συνυπευθυνότητας

Κλαυθμοί και οδυρμοί για τον Βαγγέλη, μηνύματα, δάκρυα, αναθέματα , λογύδρια και λόγοι, άλλοι γνήσιοι, άλλοι υποκριτικοί, άλλοι επιφανειακοί, άλλοι πρόσκαιροι, άλλοι κι άλλοι…
Σ’ αυτή την ιστορία πρέπει και να σωπάσουμε και να ψάξουμε και να φωνάξουμε και να κλάψουμε, μα πάνω απ’ όλα να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση όχι μόνο του Βαγγέλη, όχι μόνο των γονιών του Βαγγέλη, αλλά στη θέση όλων των συμφοιτητών και δασκάλων του Βαγγέλη και να αναρωτηθούμε τι θα είχαμε κάνει, πολύ δε περισσότερο τι κάνουμε κάθε μέρα, ως γονείς, ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι που βλέπουμε κάθε μέρα τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα ή που δεν τα βλέπουμε;
Να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του-των θύτη-θυτών, στο τέλος τέλος «θύματα» είναι κι αυτοί μιας κοινωνίας που μας μοιάζει!!!

Ένα άλλο σημαντικό για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η κοινωνία μας, πως λειτουργούν οι κλειστές κοινωνίες, πως λειτουργεί ο μικρόκοσμος των Κρητικών νταήδων είναι να δούμε τους πολιτικούς που παρενέβησαν για να μην τιμωρηθούν ή για να πέσουν στα μαλακά οι νταήδες κάθε φορά που έστω κάτι από την παραβατική συμπεριφορά τους έφτανε να γίνει θέμα στο συμβούλιο των καθηγητών της γαλακτοκομικές σχολής Ιωαννίνων!
 Ο ρόλος του προστάτη πολιτικού που τηλεφωνεί για να «καθαρίσει»!
Ας θυμηθούμε την υπόθεση της μεγάλης εγκληματικής σπείρας που εξαρθρώθηκε, (εξαρθρώθηκε;) στην Κρήτη πριν 3-4 χρόνια! Οι κεφαλές της μεγάλης συμμορίας συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια κομμάτων σε εθνικές εκλογές και το γεγονός δε σχολιάστηκε καθόλου από τα ΜΜΕ. Έτσι και τώρα το γεγονός της ή των παρεμβάσεων πολιτικών σχολιάστηκε από λίγο έως καθόλου!
Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του Βαγγέλη. Αυτό που έχει σημασία είναι να κρατήσουμε άσβεστο αυτό το φως στη καθημερινότητα μας, να βλέπουμε, να ακούμε, να παρατηρούμε και να φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη κάθε μέρα κάθε λεπτό για κάθε τι που θα μας ενοχλούσε! Η σιωπή δεν είναι χρυσός! Η κοινωνία μας έχει "φάει" πολλούς βαγγεληδες και το επίσημο κράτος σιωπά, μάλλον θέλει τη σιωπή ή δεν επιβραβεύει όσους μιλούν ή μπορεί και να τους διώκει!
Να θυμηθώ πως συνάδελφος μου, ο Π.Κ., που τόλμησε να μιλήσει για περιστατικό αστυνομικής βίας σε μετανάστη που τυχαία είδε είναι κατηγορούμενος και πέρασε και ένα βράδυ στα κρατητήρια!
Στους Κρητικούς, τέλος, στους συμπατριώτες μου, θα αφιερώσω μια  μαντινάδα:
«Άντρες λογιάζω δυνατούς  κι αληθινά μεγάλους
αυτούς που θυσιάζουνε τη ζήση ντους για άλλους» …
koutitispandoras 

Γιώργος Μακράκης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας  Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: