Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Πού θα πάει αυτή η κατάσταση"

http://www.cretalive.gr/opinions/view/pou-tha-paei-auth-h-katastash/261934

"Πού θα πάει αυτή η κατάσταση"
 
"Πού θα πάει αυτή η κατάσταση", ήλεγε και ξανάλεγε με ύφος περισπούδαστο και σοβαρότατο η Ροδάνθη. Γεροντοκόρη, σπίτι σε κεντρικό σημείο, όλες οι ειδήσεις περνούσαν από κει σαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διανθισμένες μάλιστα με μπόλικη δόση υπερβολής.
Πού θα πάει αυτή η κατάσταση, ήταν το μόνιμο σχόλιο για όλα τα θέματα, ανεξαρτήτως σοβαρότητας και ιεράρχησης. Εκατεβήκανε τα ωζά στον κάμπο και κάμανε ζημιές; "πού θα πάει αυτή η κατάσταση". Έσπασε η Στρατογιάννενα τον πόδα τσης; "πού θα πάει αυτή η κατάσταση". Το σισμίκ πλησιάζει τα χωρικά μας ύδατα; "πού θα πάει αυτή η κατάσταση". Εξέχασε η Θεοφιλίνα το τζαπράζι στον κήπο; "πού θα πάει αυτή η κατάσταση"…..
Τελικά, αυτή η κατάσταση δεν πήγαινε πουθενά..
Κάπως έτσι ως λαός μάθαμε να αμφιβάλουμε -δικαιολογημένα- και να αμφισβητούμε -δικαιολογημένα- κάθε κυοφορούμενη αλλαγή. Η αλλαγή εξαγγέλλεται, η μεταρρύθμιση αναμένεται, αλλά τελικά αυτή κατάσταση δε πάει πουθενά και έρχεται να επιβεβαιώσει τη Ροδάνθη που όσο να πεις ένα δίκιο το χε…. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση…
Πέντε χρόνια μαζί με τη σκληρή λιτότητα αναγγέλλονται  και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολύπαθο κράτος και τελικά το μόνο που μένει είναι  η λιτότητα και  είναι να αναρωτιέται κανείς, μαζί με τη μακαρίτισσα τη Ροδάνθη, πού θα πάει αυτή η κατάσταση;;;
Είναι  ώρα να αναρωτηθούμε όλοι μαζί που θέλουμε να πάει αυτή η κατάσταση και αν αποφασίσουμε με θάρρος και παρρησία για την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό, το παραγωγικό μοντέλο, τη δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, την παιδεία, την υγεία, την αγροτική οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τότε να  βάλουμε όλοι πλάτη και να την πάμε την κατάσταση εκεί που θέλουμε. Δεν είναι οι άνθρωποι δημιουργήματα των συγκυριών έλεγε ο Ελ. Βενιζέλος, αλλά οι συγκυρίες δημιουργήματα των ανθρώπων και αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας θα πας εκεί που κοιτάς…
Μέχρι, όμως, να αποφασίσουμε, θα βουλοπλέουμε ανάμεσα στη δραχμή και στο ευρώ, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στη λιτότητα, ανάμεσα στη λογική και το παράλογο.
Μέχρι αυτή η κατάσταση να μας πάει....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!