Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο κος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός όλων των ανέργων

Μέσα στην πανδημία των διαγγελμάτων, των παροχών, αλλά και των δήθεν παροχών,  των ευχών, της ατομικής ευθύνης, του εγκλεισμού, του «όλοι μαζί» κ.λπ. κ.λπ., είδαμε και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει γεμάτος χαρά  ότι θα λάβουν έκτακτο επίδομα  400 ευρώ «οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι». Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε ακριβώς τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων.  Τον προσδιόρισε στον δημόσιο λόγο του και μάλιστα σε διάγγελμα,   στην ύψιστη δηλαδή μορφή δημόσιας παρέμβασης. Οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ»  γνωρίζουμε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι, επίσημα, με τα τελευταία διαθέσιμα  στοιχεία  του Φεβρουαρίου του  2020,  510.646 χιλιάδες.
Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «είδε» 155.000 μακροχρόνια ανέργους.  Για τον Πρωθυπουργό οι υπόλοιποι 355.000 άνεργοι είναι αόρατοι. Τίθενται, ως εκ τούτου, δύο ερωτηματικά για τον Πρωθυπουργό μας: Γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων  και τον απέκρυψε σκοπίμως ή δεν γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, όποτε γεννάται ζήτημα επάρκειας για την ανάγνωση της πραγματικότητας από τον Πρωθυπουργό. Αν γνώριζε τον πραγματικό αριθμό των ανέργων θα έπρεπε να πει: από τους 510 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους θα δώσουμε έκτακτο επίδομα στους 155 χιλιάδες και να αιτιολογήσει τα κριτήρια. Αν δεν τον γνώριζε, όφειλε, προφανώς, να τον γνωρίζει.
Πάμε τώρα στην εξειδίκευση: Ποιοι είναι τελικά οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα.
Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ το σχετικό έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ θα λάβουν όσοι κατεγράφησαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 1η Απριλίου του 2019 έως 1η Απριλίου του 2020 (12 έως 24 μήνες). Δηλαδή όσοι άνεργοι έχουν 25 μήνες ανεργίας δεν θα λάβουν το σχετικό επίδομα, όσοι έχουν 30 μήνες δεν θα λάβουν το σχετικό επίδομα. Θα το λάβουν όσοι έχουν 13 μήνες, 14 μήνες και πάντως μέχρι 24 μήνες. Το έκτακτο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν δηλαδή οι «νέοι μακροχρόνια άνεργοι» αν μπορούμε να… υιοθετήσουμε έναν τέτοιο όρο, μια νέα τέτοια ορολογία. Η Κυβέρνηση, πάντως,  υιοθέτησε ένα εντελώς αυθαίρετο κριτήριο, προκειμένου να χορηγήσει επίδομα  στους 155 χιλιάδες από τους 510 χιλιάδες συνολικά εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους. Μια μεγάλη κοινωνική αδικία για 355 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, χωρίς κάποιο λογικό επιχείρημα, απλώς αγνοώντας τους, αποχαρακτηρίζοντάς τους στην ουσία από μακροχρόνια άνεργους και χαρακτηρίζοντάς τους ως, άραγε, τι; Μια μεγάλη κοινωνική αδικία για την πιο ευπαθή ομάδα, τους μακροχρόνια άνεργους με την μεγαλύτερη ανεργία.
Τελικά, ο κος Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός όλων των ανέργων...

Μακράκης Γεώργιος
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο 9,6% το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2009 ανήλθε σε 9,6%! Ένα μήνα πριν, δηλ. τον Ιούνιο του 2009 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 8,6%, ενώ ένα χρόνο πίσω, τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 7,0%!!! Σε μια πιο αναλυτική ανάγνωση, παρατηρούμε ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.492.162 άτομα. Αντιστοίχως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 476.707, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.300.080 άτομα. Σημειώνεται ως εκ τούτου ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 102.841 άτομα (μείωση 2,3%) και κατά 80.154 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (μείωση 1,8%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (αύξηση 37,0%) και κατά 49.000 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2009 (αύξηση 11,5%). Συμπέρασμα; Αύξηση της ανεργίας και με τη βούλα! Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για το μ...