Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από τον ΟΑΕΔ στον… ΟΑΕΔ: Η φυγή των νέων, η ανεργία και ένα κράτος που δεν σέβεται το εργατικό δυναμικό


Γράφει ο Γιώργος Μακράκης*

Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει μια δουλειά που κατ’ ελάχιστον δίνει τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια ο εργαζόμενος. Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει να υπάρχει μια κάποια συνάφεια των προσόντων του εργαζομένου με τη θέση εργασίας και άρα μια προοπτική.
Πάμε τώρα στα του οίκου μας. Χρόνια τώρα ο ΟΑΕΔ δημιουργεί προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και όχι προγράμματα στην κατεύθυνση των σταθερών σχέσεων εργασίας. Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, αλλάζει τα προγράμματα και την πολιτική του Οργανισμού με μικροπολιτικά και κομματικά κριτήρια.Ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους πτυχιούχους ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου για την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Από τις 5.500 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν περίπου 3.500.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι έκανε το χρέος της προς τους νέους, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φυγής τους στο εξωτερικό, τους απολύει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε θα μου πείτε. Ναι, αλλά η ανεργία των νέων παραμένει στα ύψη και οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα απλά θα αυξήσουν τον αριθμό των νέων ανέργων. Τους απολύει ενώ οι ανάγκες στους φορείς που εργαζόταν είναι τεράστιες. Τους απολύει ενώ υπόσχεται νέες προσλήψεις, στο αόριστο μέλλον, αυτή τη φορά λέει στον ιδιωτικό τομέα. Να υπενθυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ δεν υπήρχε ούτε σεντ για νέα προγράμματα, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ούτε καν βραχυχρόνιος.
Οι νέοι επιστήμονες, λοιπόν, θα εγγραφούν ξανά στα μητρώα του Οργανισμού που τους προσέλαβε, ενώ την ίδια ώρα οι υπηρεσίες που απασχολούσαν τους νέους επιστήμονες θα μείνουν με τεράστια κενά. Ειδικά για τον ΟΑΕΔ μια υπηρεσία με πάνω από 1 εκατ. ανέργους, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά σε επίπεδο εξυπηρέτησης.
Εν κατακλείδι, παρατηρούμε ένα κράτος που δε σέβεται το εργατικό δυναμικό, ένα κράτος που δεν έχει ένα οργανωμένο μακροπρόθεσμο -ούτε βραχυπρόθεσμο- σχεδιασμό, για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της κοινωνίας μας την ανεργία.
*Ο Γιώργος Μακράκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!