Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκτός επιδόματος πάνω από 440 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι

 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για 2η φορά, με απόφαση της Κυβέρνησης, θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Σε ποιους μακροχρόνια ανέργους;

Σε αυτούς που συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη  ανεργία μετά τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι άνεργοι αυτοί  αντιστοιχούν σε περίπου 130.000.

Οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 578.668.

Τον Απρίλιο του 2020 το σχετικό επίδομα το έλαβαν περίπου  150 χιλιάδες άνεργοι που συμπλήρωσαν 12μηνη εγγεγραμμένη ανεργία μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή όσοι κατεγράφησαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 1η Απριλίου του 2019 έως 1η Απριλίου του 2020

 

Τότε έμειναν εκτός επιδόματος περίπου 350 χιλιάδες μακροχρόνια  άνεργοι, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο, εκτός από τις χυδαίες δηλώσεις  του Άδωνη ότι αυτοί οι άνεργοι φοροδιαφεύγουν ή εργάζονται μαύρα… Με τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης μένουν απ έξω πάλι πάνω από 440 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, πάλι χωρίς αιτιολογία, πάλι χωρίς κριτήριο, ούτε καν εισοδηματικό. Μένουν απ έξω όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι  άνεργοι για πάνω από 2 χρόνια.

Όσο περισσότερο άνεργος τόσο το χειρότερο, προφανώς!

Επίδομα ανεργίας σ αυτή τη φάση, με αυτή την πανδημία, θα έπρεπε να δοθεί σε όλους.

Λεφτά υπάρχουν;

Υπάρχουν και είναι χρήματα των εργαζομένων, είναι χρήματα που χρόνια τώρα έχουν συσσωρευτεί από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε πως ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ, δηλαδή στους ανέργους, πάνω από 10δις. Κατά τ’ αλλά, μείωση των εισφορών και επιδόματα ψίχουλα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση έπρεπε να αποφύγει το ίδιο λάθος: να επιλέγει χωρίς κριτήρια ή με δικά της εμμονικά κριτήρια και να αφήνει εκτός του εφάπαξ  επιδόματος εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.  

 

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση οφείλει να αιτιολογήσει γιατί όσο περισσότερο μένει κανείς  άνεργος τόσο περισσότερο εγκαταλείπεται!!!

γμ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άστεγη κοινωνική πολιτική

Γιώργος Μακράκης*   Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την κατάθεση στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας   «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» , πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν και επαναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους   «ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΑΕΔ » . Εντυπωσιακή παροχή! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;   Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ελάχιστες στον αριθμό κατοικίες, θα δοθούν με περίπου άγνωστα κριτήρια, σε μη δικαιούχους. Οι κατοικίες αυτές αποτελούν στην ουσία ιδιοκτησία των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ και τώρα γίνονται επικοινωνιακό τρόπαιο και εν δυνάμει ρουσφετολογική παροχή.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Η πανδημία του κορονοϊού και η μισθωτή εργασία

Του Γιώργου Μακράκη, Προέδρου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ https://www.alfavita.gr/koinonia/316068_i-pandimia-toy-koronoioy-kai-i-misthoti-ergasia Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εισήλθαν στη ζωή των εργαζομένων νέες μορφές εργασίας. Εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία. Η «βίαιη» και αναγκαία προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Η εισαγωγή των νέων μορφών εργασίας στη ζωή των εργαζομένων είναι ίσως πρωτόγνωρη, ίσως αναγκαία και ίσως διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας!