Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

21η Απριλίου, μια θλιβερή επέτειος

Του Γιώργου Μακράκη
Οι μνήμες γι αυτούς που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία είναι ακόμα νωπές, οι ξυλοδαρμοί , οι εξορίες , οι εκτελέσεις. Φαντάζομαι πως και οι μνήμες γι αυτούς που συνεργάστηκαν με τη χούντα των συνταγματαρχών είναι ακόμα νωπές. Η χούντα των συνταγματαρχών αποτελεί πλέον μια σελίδα ιστορίας , με τους πρωταγωνιστές εν ζωή. Δεν ξέρω πόσοι αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία , πόσοι συνεργάστηκαν με τη χούντα και πόσοι απλά σιώπησαν, πάντως οι πρώτοι είναι πολλοί λιγότεροι. Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί πως αν όσοι σήμερα δηλώνουν αγωνιστές της Δημοκρατίας κατά την περίοδο της χούντας ήταν πραγματικοί αγωνιστές, η χούντα δεν θα άντεχε πάνω από ένα μήνα.
Δεν κατακρίνω εδώ όσους δεν αντέδρασαν τότε, κατανοώ την ανθρώπινη φύση , τους φόβους , την οικογένεια , το βόλεμα. Δεν κατακρίνω και αυτούς που συνεργάστηκαν , αν θέλετε, με τη χούντα των συνταγματαρχών, άνθρωποι μικροί και ταπεινοί, τιποτένιοι.
Εδώ θέλω να πω γι αυτούς, που ενώ συνεργάστηκαν, ενώ βολεύτηκαν, ενώ δεν αντέδρασαν , σήμερα έχουν το θράσος να « ανήκουν στη γενιά του πολυτεχνείου» να δηλώνουν δημοκράτες και να ασχολούνται ενεργά με το δημόσιο βίο, πρεσβεύοντας δήθεν τα Δημοκρατικά ιδεώδη. Γι αυτούς μόνο μια λέξη: Ντροπή.
Θέλω να πω και γι αυτούς που αγωνίστηκαν πραγματικά, γι αυτούς που έφεραν τη Δημοκρατία και δεν εξαργύρωσαν ποτέ των αγώνα τους. Γι αυτούς που η ζωή συνέχισε να κυλά ήρεμα, αναπνέοντας απλά τον αέρα της ελευθερίας. Γι αυτούς που δεν τους αποδόθηκαν τιμές γιατί δεν τις διεκδίκησαν. Για αυτούς μια λέξη: Μπράβο!!
Σε μια ιδανική κοινωνία πάντως, σε μια πραγματική δημοκρατία, έπρεπε να είναι γνωστοί όλοι, έπρεπε να μας ενδιαφέρουν όλοι, και οι αγωνιστές και οι υποκριτές!! Οι πρώτοι παράδειγμα προς μίμηση, οι δεύτεροι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Σχόλια

Ο χρήστης ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε…
Αλήθεια πότε σ΄αυτή τη χώρα η πολιτεία τίμησε αυτούς που πραγματικά προσέφεραν στην πατρίδα, πότε αναγνώρισε και τίμησε αυτούς που άδολα προσέφεραν και προσφέρουν για το κοινό καλό;
Η Εθνική αντίσταση έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να αναγνωριστεί και πάλι δεν τιμήθηκαν αυτοί που έπρεπε γιατί όπως πάντα επωφελήθηκαν ένα σωρό λαμόγια που ίσως δεν είχαν ούτε γεννηθεί.
Αυτό που ξεχωρίζει τους πραγματικούς "αγωνιστές" είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν θέλησαν ή δεν θέλουν να εξαργυρώσουν την όποια προσφορά τους , αρκεί που υπάρχει η προσωπική ικανοποίηση για το ότι κάνουν χωρίς να σηκώνουν κουρνιαχτό στο πέρασμα τους .....
Αν όλοι ενεργούμε και δρούμε με αυτό τον τρόπο τότε το κράτος, εμείς , σίγουρα δεν μπορεί παρά να αλλάξει ρότα. Πότε όμως ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το αποτύπωμα του ΟΑΕΔ

  6136 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021 από τον ΟΑΕΔ μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιχορηγούν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών, πράγμα που σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δίνει σχεδόν τσάμπα το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 6137 θέσεων εργασίας για το Α τρίμηνο μέσα σε αυτό το κλίμα της πανδημίας και της εν δυνάμει μαζικής ανεργίας? Τα ποσοστά λένε καλύτερα την αλήθεια. Οι 6136 θέσεις εργασίας αποτελούν το 0,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον Μάρτιο του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στο 1εκ 144 χιλιάδες 791!!!

Το Κρητικό Ζήτημα

1η Δεκεμβρίου 1913... Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα... Aπό το http://sofoscrete.blogspot.com/ Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο. Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν... οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τ

Εν ευθυμία ο Νομάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, τελικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων μετά τη χθεσινοβραδινή σύλληψή του και την εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.